Hoe kies je de juiste wijn bij het eten

welke wijn kies jij bij het eten

Het blijf moeilijk, die wijn / spijs combinaties, hoor ik veel zeggen. Maar is dat wel zo?

Hoe kies je de juiste wijn bij het eten, het blijft een lastige vraag. Combineren van wijn en spijs? Daar moet je voor geleerd hebben en er zijn wel degelijk opleidingen voor. Opleidingen waarvoor je lang moet studeren en je moet ook veel wijnen geproefd hebben.

Ook is niet elke wijn hetzelfde in de AOP, de DOC of in de DO. Diverse manieren van vinifiëren maken het dan ook nog veel moeilijker. Om op dit niveau te blijven moet je écht kennis van zaken hebben, maar in algemene zin kun jij ook de juiste wijn bij een gerecht vinden.

 

Het kiezen van de juiste wijn bij jouw heerlijk gemaakte voorgerecht of diner

In algemene zin kun jij als eenvoudige hobbykok of gewoon op jouw feestelijke avondje, makkelijk een wijn bij het eten kiezen. Het kiezen van het druivenras is misschien wel het belangrijkste waar je rekening mee moet houden. Druivenrassen maken de wijn en daarna komt pas de vinificatie of de streek waar de wijn wordt gemaakt aan de beurt.

In het algemeen kun je stellen dat ‘hoe lichter de kleur van een rode wijn’, hoe lichter het gerecht moet zijn.
Ongetwijfeld hou je zelf van wijn, dus moet het voor jou makkelijk zijn om een druivenras te kennen en anders leg ik het je hieronder in het kort even uit.

wijn-kiezen-bij-het-eten-de-beste-wijn-en-spijs-adviezenLichte druivenrassen voor rode wijn zijn bijvoorbeeld de Pinot Noir, de Corvina en de Gamay. Deze druivenrassen geven weinig kleur en ook weinig tannine aan de wijn en hierdoor passen deze druivenrassen beter bij de lichtere vleessoorten. Ook kun je bij lichtgekleurde vleessoorten een zwaardere witte wijn schenken. Heel makkelijk, voor als iemand bijvoorbeeld geen rode wijn mag drinken of dat hij of zij de rode wijn niet lekker vindt.

Een stapje hoger liggen de wijnen met een medium kleur. Hier vallen veel wijnen van het druivenras Merlot, maar ook de hogere gekwalificeerde wijnen van de Pinot Noir onder. Ook kun je de lichter gekleurde wijnen van de Syrah (of Shiraz) kiezen. Verder kun je kiezen voor Grenache of Sangiovese. Let er wel op dat de wijn waarvan de Sangiovese gemaakt is, niet té duur is. Hoe duurder de wijn, des te meer complexiteit en kracht of concentratie de wijn bezit.

In de volgende categorie vallen de zwaardere rode wijnen. Deze wijnen kun je combineren met rood vlees, stoofpotjes enz. Hier kun je bijvoorbeeld de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, de donkergekleurde wijnen van de Merlot en bijvoorbeeld de Zinfandel voor nemen.

Gelukkig hebben veel wijnwinkels en soms ook supermarkten de wijnen al voor je geschikt in de stelling. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je altijd nog de hulp van de verkoper inroepen. Helaas wordt er door de bezuinigingen, niet zoveel gekwalificeerd personeel meer aangesteld. Dan is de wijnspeciaalzaak misschien nog wel de enige optie.

Martin