Histamine intolerantie, ook voor wijndrinkers

Histamine intolerantie, ook voor wijndrinkers

Histamine intolerantie, ook voor wijndrinkers. Heb je een intolerantie voor histamine, dan kun je toch wijn blijven drinken. Dit kan, ondanks dat er histamine zit in bepaalde wijnen. Daarom gaan deze 5 weetjes over ‘Histamine intolerantie, ook voor wijndrinkers’.


Lees verder na de advertentie exaro

  1. Histamine is een biogeen amine. Met een hoog histamine niveau kan je moeilijker denken en concentreren. In normale omstandigheden breken je darmen het teveel aan histamine af.
  2. Histamine zit in voedingsproducten, zoals harde kazen, lamsvlees, varkensvlees, sardientjes, worst, zuurkool. Ook fruit en bepaalde kruiden kunnen histamine bevatten, maar ook zit het in wijn. Ook komt histamine voor in nogal wat E-nummers. Er zijn ook bepaalde sulfieten die histamine bevatten, die E-nummers zijn E220: Zwaveldioxyde, E221: Natriumsulfiet, E222: Natriumwaterstofsulfiet, E223: Natriumdisulfiet, E224: Kaliumdisulfiet, E225, E226: Calciumsulfiet, E227: Calciumwaterstofsulfiet en E228: kaliumwaterstofsulfiet
  3. In wijn zit histamine. Dit komt omdat wijn vergist is. Tijdens het gistingsproces komt er histamine vrij. In rode wijn zit meer histamine dan in witte wijn. Als gevolg van het contact met de schillen of de pitten (die bepalen een groot deel van het histaminegehalte) komt er histamine tijdens het gistingsproces vrij.
  4. Er bestaan ook histaminevrije wijnen. Deze wijnen worden vergist met een speciaal gemaakte gistsoort die de histamine afbreekt. De suikers in de wijn worden omgezet door deze gistingscellen en doordat de gistingscellen aangepast zijn, bevat de wijn geen histamine meer.
  5. Ben jij iemand die vaak last heeft van hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsproblemen, buikklachten of huidproblemen van rode of zelfs witte wijn, dan kan je een intolerantie hebben voor histamine. Ga dan naar de huisarts en laat je onderzoeken. Wist je al dat je een histamine intolerantie had en je houd van wijn, kijk dan op de website van http://www.weingut-fuchs.de/, hier vind je een aantal histamine vrije wijnen.

Wil je meer weten hoe wij de wijnen proeven en testen?
WijnGekken test de wijnen volgens het 20 punten Franse systeem. Dat betekent maximaal 3 punten voor de kleur. Maximaal 5 punten voor de neus. Maximaal 9 punten voor de smaak en maximaal 3 punten voor de eindconclusie.

Wil je nog meer weten over puntensystemen, Parkerpunten en hoe wij proeven? Lees het dan op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/het-puntensysteem-van-wijn/

Ook geven wij medailles aan wijnen voor de prijs/kwaliteit. Wij geven Bronzen, Zilveren en Gouden WijnGekkenMedailles.