histamine intolerantie ook met wijn

Histamine in wijn. Een groot probleem voor de wijndrinkers

Histamine in wijn. Een groot probleem voor de wijndrinkers

Histamine in wijn blijft een groot probleem voor wijndrinkers. Heb je een histamine intolerantie, dan kun je toch wijn blijven drinken. Dit kan, ondanks dat er histamine zit in bepaalde wijnen.

Histamine is een biogeen amine. Met een hoog histamineniveau kan je moeilijker denken en concentreren. In normale omstandigheden breken je darmen het teveel aan histamine af.
Histamine zit in voedingsproducten, zoals harde kazen, lamsvlees, varkensvlees, sardientjes, worst, zuurkool. Ook fruit en bepaalde kruiden kunnen histamine bevatten, maar het zit ook in wijn. Ook komt histamine voor in nogal wat E-nummers. Er zijn ook bepaalde sulfieten die histamine bevatten, die E-nummers zijn E220: Zwaveldioxyde, E221: Natriumsulfiet, E222: Natriumwaterstofsulfiet, E223: Natriumdisulfiet, E224: Kaliumdisulfiet, E225, E226: Calciumsulfiet, E227: Calciumwaterstofsulfiet en E228: kaliumwaterstofsulfiet

Zou jij verwachten dat migraine, benauwdheid, hartkloppingen, jeuk, diarree, een verstopte neus en slapeloosheid ook van wijn zou kunnen komen? Nee? Toch is het zo en er zou zo maar één boosdoener kunnen zijn, en dat is histamine.

Histamine maakt je futloos

Histamine is een natuurlijk eiwit dat wordt aangemaakt door lichaamseigen cellen. Daarnaast zit histamine ook in verschillende voedingsmiddelen. Daarom is dit stofje altijd in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig. Histamine heeft allerlei nuttige functies. Zo zorgt het voor de aanmaak van maagzuur en stimuleert histamine je bloedsomloop. Een teveel aan histamine kan echter verschillende klachten veroorzaken. Denk aan hoofdpijn, astmatische klachten, een verstopte neus en slapeloosheid. Deze problemen ontstaan vaak pas wanneer een bepaalde ‘histamine-gevoeligheidsdrempel’ wordt overschreden. Deze drempel ligt voor elke persoon anders en is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Histamine intolerantie, ook voor wijndrinkers

In wijn zit ook histamine

In wijn zit histamine. Dit komt omdat wijn vergist is. Tijdens het gistingsproces komt er histamine vrij. In rode wijn zit meer histamine dan in witte wijn. Als gevolg van het contact met de schillen of de pitten (die bepalen een groot deel van het histaminegehalte) komt er histamine tijdens het gistingsproces vrij.

Er bestaan ook histaminevrije wijnen. Deze wijnen worden vergist met een speciaal gemaakte gistsoort die de histamine afbreekt. De suikers in de wijn worden omgezet door deze gisting cellen en doordat de gisting cellen aangepast zijn, bevat de wijn geen histamine meer.

Histamine niet alleen in wijn, maar ook in voeding
Histamine kan ook in je voeding zitten, de voeding is dan ook van invloed zijn op je histaminespiegel. Dat kan direct via histaminerijke voeding of indirect. Histamine ligt voor een groot deel opgeslagen in je weefselcellen. Deze cellen staan in contact met de buitenwereld en bevinden zich in je huid, je gehemelte, je slokdarm, maag, darmen, luchtpijp en longen. Voedingsmiddelen die histamine bevatten zijn onder andere aardbeien, ananas, vanille, gember, kaneel, avocado, (oude) kaas, rode wijn, bier, schelpdieren, tomaat, spinazie, worst, chocolade, gefermenteerde producten én kliekjes. Onthoud: hoe verser hoe beter.

In wijn zit histamine. Dit komt omdat wijn vergist is. Tijdens het gistingsproces komt er histamine vrij. In rode wijn zit meer histamine dan in witte wijn. Als gevolg van het contact met de schillen of de pitten (die bepalen een groot deel van het histaminegehalte) komt er histamine tijdens het gistingsproces vrij.

Histamine in wijn: welke klachten krijg je ?

Bij een verhoogde histamine spiegel kunnen er uiteenlopende klachten ontstaan. Dit komt doordat histamine op verschillende plekken in je lichaam aanwezig is:
– rode huid
– loopneus
– jeuk
– ontstekingsklachten in en uitwendig (oorzaak en gevolg)
– hoofdpijn of migraine
– maag- en/ of darmproblemen
– benauwdheid of problemen met ademhalen
– hartkloppingen
– lage bloeddruk
– vochtophoping
– concentratie problemen
– last van depressie

Dus ben jij iemand die vaak last heeft van hoofdpijn, misselijkheid, ademhalingsproblemen, buikklachten of huidproblemen van rode of zelfs witte wijn, dan kan je een intolerantie hebben voor histamine. Ga dan naar de huisarts en laat je onderzoeken.

5 gedachten over “Histamine in wijn. Een groot probleem voor de wijndrinkers”

  1. Koop geen wijn , beneden de 10 euro ! Meestal bulk wijn en/of gemengde druiven soorten van verschillende meestal kleine wijnboeren. Goede wijn moet gebotteld zijn bij de betreffende wijngaard. De beste wijn bestaat uit EEN soort druiven.
    Zoek uit welke druif jou het beste past, en waar de ranken staan.
    Een bepaalde soort druif, kan verschillen van tast, naar gelang omgeving en bodemmstructuur.

  2. De beste wijn bestaat uit een soort druif? En wat te denken van de wijnen uit de médoc,Paullac,Margeaux enz waar de wijnen altijd een blend zijn van meerdere druiven.

  3. Pieter, begrijp ik het goed dat er een verband bestaat tussen de prijs van de wijn, het aantal druivensoorten en het aantal wijnboeren betrokken bij de productie enerzijds en de hoeveelheid histamine anderzijds? Dat blijkt niet uit de tekst van het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *