Het wijnjaar in Loire

Het wijnjaar in Loire

Het wijnjaar in Loire 2016 voor de druiventeelt is niet makkelijk geweest voor de wijnboeren.


Eigenlijk begonnen de problemen al in de winter. Het was niet koud genoeg en erg nat. De druivenranken kwamen niet voldoende tot rust. Er is geen aanhoudende koude geweest en de druivenstokken begonnen in verschillende wijngaarden al vroeg uit te lopen.
Het wijnjaar in Loire was in het begin onregelmatig, de vruchtzetting begon pas laat. Die wijngaarden hadden niet of nauwelijks geleden onder de nachtvorst.

Het wijnjaar in Loire, een nat voorjaar in 2016

Na die kwakkelwinter werd het ook een nat voorjaar met veel meeldauw in veel delen van het Loire dal. Menige biologische of biodynamische wijnboer had de schrik rond het hart. Eigenlijk moest er gespoten worden tegen de meeldauw met meer rigoureuze middelen, maar de wet verbiedt dat. Toen kwam er rond eind april in sommige delen van het dal van de Loire nog een aantal nachten nachtvorst. Vooral de wijngaarden hoger op de heuvels leden schade. De wijngaarden dicht bij de rivier de Loire hadden het minst te kampen met bevroren knoppen.

Zomer 2016, het wijnjaar in Loire was zeer onregelmatig

De zomer begon heel nat met veel stormen en heel veel regen. Vooral moesten de maanden mei en juni het ontgelden, maar na die turbulente maanden brak er gelukkig een een rustige periode aan. De maand juli was extreem droog met maar 15 mm regen op sommige plekken.
Druiven begonnen te lijden aan droogtestress en vooral op goed gedraineerde gronden hadden de druivenranken het heel moeilijk.

Augustus in het wijnjaar in Loire

Het wijnjaar in Loire was in augustus een prachtige maand met net genoeg regen om de droogtestress van de maand juli op te heffen. Daarna begon de oogstmaand en die verliep op de meeste plaatsen ook zeer regelmatig en goed.

De witte druiven van de Loire op een rijtje:

Melon de Bourgogne of Muscadel – fris en vol van smaak

De oogst voor de Muscadet startte op 15 september. Ondanks de schade door vorst en watertekort eerder in het jaar, waren de druiven van hoge kwaliteit en in perfecte gezondheid. De wijnen van de Melon de Bourgogne tonen een goede balans en textuur en vooral veel fruit: vergelijkbaar met de vintages 2009 en 2010. Naar verwachting komt de totale opbrengst neer op zo’n 180.000 hl.

Sauvignon blanc – geconcentreerd en aromatisch

Charles Loupart 2015, Sauvignon Blanc, IGP Val de LoireDe sauvignon blancs uit Loir-et-Cher zijn geconcentreerd en aromatisch, met citrus en tropisch fruit aroma’s die de boventoon voeren. Binnen de AOP Touraine is de opbrengst in het Loir-et-Cher gebied goed, maar in het Indre et Loire gebied iets minder. Met een totale opbrengst van 160.000 hl. is er sprake van een daling van 30% ten opzichte van 2015.

Chenin blanc, zowel droog als zoet – een opmerkelijk succes

Voor de chenin blanc druif is 2016 een hoogstaand jaar gebleken, zowel in termen van kwaliteit als kwantiteit (los van de percelen die werden aangetast door de vorst). De Indian summer heeft gezorgd voor een mooie rijpheid van het fruit. In de Anjou regio wordt voor de witte wijnen een verlies van 20-30% voorspeld, terwijl de opbrengsten in het Touraine gebied van dorp tot dorp verschillen. De daling van oogstvolumes binnen de AOP Vouvray wordt ingeschat op 15%.

 

Mousserende Loire wijnen – uitgebalanceerde basiswijnen

Door de uitstekende weersomstandigheden in september, hebben de wijnboeren hun chardonnay- en chenin blanc druiven lang kunnen laten rijpen, voordat ze hun basiswijnen voor de mousserende ‘fines bulles de Loire’ vinifieerden. Deze basiswijnen worden gekenmerkt door frisheid en citrusnoten. Voor de Crémant de Loire en de mousserende Saumur wijnen wordt een daling van 5% in volume verwacht.

 

Meer info vind je op LoireValleyWines