Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn

het-wijnjaar-in-duitsland-rond-de-rijn-houten-deur-met-wijn-houtsnede

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn is in het algemeen goed. De witte wijnen, maar ook de rode wijnen mogen er zijn.

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn

In Nahe was het ook een mooie herfst, een jaloerse herfst

De wijnboeren van de Nahe vreesden na het verregende voorjaar vanaf Pinksteren voor hun oogst. De druk van meeldauw was enorm. Gelukkig kwam toen de zo gewenste weersomslag die ze een voortreffelijke jaargang zou opleveren al lieten de opbrengsten deels te wensen over. Een warme zomer en een herfst volgens het boekje met vier weken zon en bijna geen regen lieten de druiven toch nog goed rijpen. Rassen als Dornfelder, Scheurebe, Müller-Thurgau en Burgunder leverden kerngezonde druiven op met mostgewichten tot 100 ° Oechsle.

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn is speciaal voor Riesling goed te noemen

De opbrengst en kwaliteit waren alleen wel sterk wisselend. Wijnboeren spreken in zo’n geval van een ῾jaloerse herfst’. Met naar schatting 300.000 hectoliter ligt het oogstvolume licht onder dan van 2015, maar wel op het niveau van het 10-jarige gemiddelde. Vooral de Riesling heeft bijzonder geprofiteerd van de milde herfsttemperaturen en de koele nachten met perfect gerijpte aroma’s. Men is er aan de Nahe zeker van dat 2016 de typering zeer waardevol kan krijgen.

Over het algemeen zijn wijnen uit het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn en vooral Riesling zeer goed en die kan je met een gerust hart kopen….

 

het-wijnjaar-in-duitsland-rond-de-rijn-weinkellerei

 

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn

In de Pfalz is het een verrassing geworden

Dingen lopen wel eens anders dan je denkt. Die uitdrukking gaat op een bijzondere manier op voor de uiteindelijk zeer goede jaargang 2016 in de Pfalz. In het compleet verregende voorjaar had het er immers nog heel anders uitgezien. Sinds mensenheugenis was er in mei en juni nooit zo veel regen gevallen. Dienovereenkomstig groot was de druk van valse meeldauw. Ook werd de bloesem soms volledig vernield.

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn is vooral in de maanden juli en augustus prachtig weer

Voor sommige bedrijven, in het bijzonder die van biologische producenten, betekende dit dat men in bepaalde wijngaarden rekening moet houden met verlies van opbrengst. Maar toen kwamen een warme maan juli en een zonnige en droge nazomer die overging in een magnifieke oudewijvenzomer in september. Het hoofddeel deel van de pluk begon in de derde week van september en verliep uitgesproken ontspannen. Tot in november werden kerngezonde, perfect rijpe druiven binnengehaald. Vooral aromatische rassen als Sauvignon Blanc, Scheurebe en Muskateller toonden zich heel geurig en evenwichtig. Ook de Burgunderrassen en de Riesling profiteerden van het mooie weer. Daarmee valt de jaargang naar de mening van experts heel typisch uit voor de Pfalz: fruitig, elegant, fris en beschaafd in alcohol. Ook zijn wijnen uit het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn van de edelzoete soort goed en bestaat er verder nog hoop op Eiswein. Het oogstvolume lag slechts licht onder het langjarige gemiddelde van 2,2 miljoen hectoliter. Conclusie van voorzitter Edwin Schrank van Pfalzwein: “Nog nooit heeft een oogstjaar de wijnboeren zo positief verrast als in dit geval!”

 

het-wijnjaar-in-duitsland-rond-de-rijn

 

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn

In de Rheingau was het een zenuwslopend wijnjaar

Regen is in principe een goede zaak. Zo dachten ook de wijnboeren uit de Rheingau in januari en februari, want het jaar ervoor was heel warm en droog geweest. Het is dan bepaald niet verkeerd dat de waterreserves weer worden aangevuld. Maar wat te denken wanneer vervolgens in juni evenveel regen valt als anders in drie maanden? Dat is te veel van het goede. Voor de wijnboeren begon daarmee het veeleisende gevecht tegen het optreden van vooral valse meeldauw. De bodem was soms zo vochtig dat men niet door alle wijngaarden heen kon rijden om de stokken te behandelen. Niettemin verliep de groei toch vrij normaal. Het begin van de rijping voor de Riesling lag met 20 augustus precies bij het 30-jarige gemiddelde. Geplukt werd hoofdzakelijk van begin tot midden oktober. Dankzij het uitstekende nazomer- en herfstweer waren de druiven perfect gerijpt en lieten ze goede mostgewichten meten bij een prima balans tussen fruitzuren en suikers. Het resultaat: fruitige, evenwichtige Rieslings met een elegante structuur. Met circa 200.000 hectoliter ligt het oogstvolume op het niveau van 2015, maar wel 10 procent onder het 10-jarige gemiddelde.

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn

In Rheinhessen is het meer een een kwestie van geluk dan van wijsheid

De ῾septemberzomer’ zullen de wijnboeren in Rheinhessen zich nog lang heugen. De herfstmaand heeft met zijn stralende zonneschijn 3,8 °C hogere temperaturen dan gemiddeld het een en ander goedgemaakt dat gelet op de lastige weercondities in het eerste halfjaar bijna onbereikbaar leek. In mei regende het in Rheinhessen driemaal zo veel als normaal na een al erg koel voorjaar. Nog aan het begin van de zomer liep de groei ongeveer twee achter, terwijl de vochtigheid een hoge ziektedruk in de wijngaarden veroorzaakte. De toestand van die wijngaarden, waarin door de slap geworden bodem soms niet met een tractor gereden kon worden, maakten de noodzakelijke behandelingen extra moeilijk.

Het wijnjaar in Duitsland rond de Rijn was in Rheinhessen in augustus zeer heet

Die ommekeer kwam in juli. Tot in september was daarna sprake van overwegend droog en warm weer met in augustus maxima van 35 °C. Voor de vroeg rijpende rassen begon de pluk begin september, terwijl het hoofddeel ervan midden september van start ging. Afgezien van afzonderlijke wijngaarden waar door ziekte in het voorjaar al sterke opbrengstvermindering tot soms volledig verlies was opgetreden, konden overwegend gezonde en goed gerijpte druiven met keurige mostgewichten binnengebracht worden. Het geschatte oogstvolume ligt met 2,5 miljoen hectoliter maar heel licht onder het gemiddelde. De wijnen zijn in het algemeen fruitig en sappig met minder alcohol dan in 2015. Van het ideale herfstweer profiteerden in het bijzonder de Rieslings. Zijn presenteren zich uitgesproken aromatisch, Die uitstekende aromatische rijpheid is volgens experts het geheim van de jaargang 2016.

 

Lees meer over wijnoogsten van 2016 in Duitsland op:

[get_posts tag=”wijnoogst-duitsland-2016″ numberposts=12 ]

het-wijnjaar-in-duitsland-rond-de-rijn-wijngaard-abtei-st-hildegard