Het wijnjaar 2023 in de Douro vallei

Wijnjaar 2023 startte hoopvol met gunstige regen voor wijnstokken en veelbelovende druiven. Het klimaat verslechterde verder met dagelijkse onweersbuien en zware regen, waardoor Douro geen uitstekend wijnjaar beleefde.


Lees verder na de advertentie exaro

Het wijnjaar 2023 begon veelbelovend met gunstige regen voor de wijnstokken en veelbelovende druiven. Ondanks goede omstandigheden verslechterde het weer begin september, wat de wijnmaker dwong om vroeg te oogsten voor de “Dos Santos” wijnen. Het klimaat verslechterde verder met bijna dagelijkse onweersbuien en zware regen, wat niet bijdroeg aan een uitstekend wijnjaar in de Douro.

Het wijnjaar 2023 in de Douro vallei is geen hoogstandje

“Dos Santos” wijnen van dit jaar kenmerken zich door frisheid, uitgesproken mineraliteit en aromatische intensiteit, met elegantie als overheersend kenmerk. Echter, de agrarische uitdagingen dit jaar leidden tot aanzienlijke prijsdalingen voor druiven, waardoor sommige boeren hun druiven bijna gratis aanboden. Een significante daling in het “benefício” (oogstvoordeel) resulteerde in lage prijzen voor druivenvaten.

De prijzen werden pas in januari bekend voor boeren die druiven aanleverden. Daarnaast verdween het “benefício” voor het maken van Portwijn snel, en wat beschikbaar was, had hoge prijzen. Sommige producenten profiteerden van overproductie om goedkopere Portwijn te maken, maar de lage prijzen bij de wijnmakerijen compenseerden de gestegen kaartprijzen.

Het gebrek aan arbeidskrachten in de Douro blijft een kritiek probleem, waarbij grote bedrijven buiten Europa werknemers aantrekken. Ondanks investeringen van economische groepen duurt het lang voordat de lokale regio hiervan profiteert. De financiële aantrekkelijkheid van Port- en Dourowijnen trekt investeerders aan, maar draagt niet bij aan betere lonen, meer werkgelegenheid of lokale erkenning.

Het economische en toeristische model in de Douro heeft weinig connectie met de lokale bevolking. Toeristen hebben moeite met het ervaren van typische regionale gerechten, en het geld dat wordt besteed in de regio bereikt vaak niet de lokale gemeenschap. 

Ben je geïnteresseerd in alle wijnjaren? Download dan onze wijnjarentabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *