Het wijnjaar 2020 is uitzonderlijk voor Champagne

Het wijnjaar 2020 is uitzonderlijk voor Champagne

Het wijnjaar 2020 is een uitzonderlijk wijnjaar voor het Champagnegebied geworden. Dat gaat wat beloven voor de aankomende jaren.

De oogst, die op 17 augustus begon, gaat de geschiedenis in als de vroegste oogst in de Champagnestreek. Het wijnjaar 2020 is dan ook een zeer mooi wijnjaar geworden voor Champagne. Net als in 2018 en 2019 hebben de weersomstandigheden een oogst van zeer hoge kwaliteit voortgebracht. Een oogst van zeer hoge kwaliteit is één van de basisvoorwaarden voor een geweldige wijn. Daarna doet de wijnmaker de rest van het werk.

Het wijnjaar 2020 begon in de Champagne heel nat

Het begin van het jaar werd gekenmerkt door heel veel regen met de natste februarimaand ooit. Midden maart nestelden hitte en droogte zich in de regio. De wijnstokken waren 16 dagen eerder dan het tienjarige gemiddelde aan het ontkiemen. De wijnranken verloren deze voorsprong niet meer, er volgde nog een uitzonderlijk snelle rijping in de week voorafgaand aan de aankondiging van het begin van de oogst.

Zeer hoge temperaturen in de Champagne tijdens de zomermaanden

Waar vorig jaar het temperatuurrecord werd verbroken (42,9°C), werd dit jaar de droogste juli in de geschiedenis gemeten. Als gevolg van droogte zijn de trossen onder het gemiddelde gewicht, maar in een uitstekende gezondheid. De most is evenwichtig, fruitig, vertoont een mooie frisheid en een grote aromatische expressie; het alcoholgehalte ligt tussen de 10 en 10,5% vol.

Covid-19 en Champagne

Het jaar 2020 onderscheidt zich natuurlijk door de gezondheidsveiligheidsmaatregelen als gevolg van de Covid-19-epidemie, die moesten worden ingevoerd voor de 120.000 seizoenarbeiders die in wijngaarden of perscentra werden ingesteld.

De maximale opbrengst is dit jaar beperkt tot 8.000 kg/ha. De oogst werd op individuele basis iets sneller uitgevoerd dan normaal, maar gespreid over de normale periode van ongeveer drie weken. Gezien het mooie verloop van de rijping tussen de wijngaarden en tussen de druivenrassen verliep de oogst vrij normaal. Het proeven van bessen en pitten en de analyse van het suikergehalte van de druiven stelt elke wijnbouwer in staat om het begin van zijn oogst aan te passen.

Met de prachtige trilogie van de uitzonderlijke wijnjaren 2018, 2019 en 2020 zou de Champagnestreek over een paar jaar moeten beschikken over een uitzonderlijke basiswijn en millésimes om die met prachtige wijnen te kunnen vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *