Het wijnjaar 2013 veroorzaakt heel wat problemen

Rhone wijn 3

Het wijnjaar 2013 veroorzaakt heel wat problemen op het noordelijke halfrond. Uit bijna alle landen komen berichten tevoorschijn van een lastige wijnoogst.

Meer achtergrondverhalen…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”

    ” ]

Eerst hadden de landen op het noordelijke halfrond te maken met té late bloei en problemen met de vruchtzetting, daarna kwamen er overal berichten vandaan van onweersbuien, hagelbuien maar ook droogte.
Nee, het wijnjaar 2013 gaat niet de boeken in als een ‘fantastisch wijnjaar’ of ‘jaar van de eeuw’. Nu zijn er niet overal problemen met het wijnjaar 2013. De vooruitzichten voor Nederland, België en Duitsland zijn helemaal niet zo slecht. Voor Nederland staat er zelfs een goed jaar op stapel (mocht het natuurverloop nog zo blijven).
Rhone wijn 2Dit in tegenstelling van Frankrijk. In Frankrijk waren hagelbuien in de Champagne, de Bordeaux en de Bourgogne wel problematisch (zie de artikelen https://www.wijngekken.nl/2013/09/10/wordt-het-een-mooi-wijnjaar-voor-nederlandse-wijnen/ en https://www.wijngekken.nl/2013/07/30/noodweer-in-bourgogne/) Het Franse ministerie van Cultuur schatte toen dat 40 procent van de oogst in de Côte de Beaune was vernield. Uit de Champagne kwamen berichten als ’te koud’ en ’te late vruchtzetting’ in het nieuws. Nu blijkt dat het in de Champagne allemaal nog wel meevalt. De opbrengst zal veel kleiner zijn dit jaar en de oogst is net begonnen maar nu blijkt dat het zuidelijke Côtes du Rhône ook zijn problemen heeft.

De producenten van de basis Côtes du Rhône vinden dat hun druiven té weinig zon hebben gehad en daar willen ze nu iets aan doen. Normaal gesproken komen dit soort berichten niet naar buien. De Côtes du Rhône is een gebied met zonneschijn, hitte en droogte maar dit jaar is dat niet zo. Voor het eerst sinds 2008 hebben de wijnboeren de overkoepelde organisatie Syndicat général des vignerons des Côtes du Rhône gevraagd of ze chaptalisatie mogen toepassen. Chaptalisatie is niets meer dan ‘suiker toevoegen aan de most’. Dit heeft als gevolg dat de wijnen alcoholrijker worden, zoeter zijn en meer body hebben. Ook in de Côtes du Rhône hebben de druiven een achterstand opgelopen en de wijnboeren zijn bang dat ze de druiven niet rijp tot overrijp binnen kunnen halen. Nu zal het met het suikergehalte in de Syrah, Grenache en andere druivenrassen in de Côtes du Rhône wel meevallen. Het is natuurlijk moeilijk verteerbaar om na jaren van alcoholrijke wijnen te maken een paar procent naar beneden te moeten gaan. Misschien gaan ze in de Côtes du Rhône wel weer frisse wijnen maken!

Ach ja, iedereen heeft zijn eigen problemen. Zelfs in de hete Côtes du Rhône.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin