Het klimaat en de bodem van de Champagnestreek

champagne verkoop drastisch gedaald

Het klimaat en de bodem van de Champagnestreek is deze keer het thema van de 5 vragen van…

Meer 5 weetjes van…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=8 range=”all” title_length=22 cat=”10″ ]

Het klimaat van de Champagne is grillig. Het wijnbouwgebied ligt op dezelfde hoogte als Parijs en rond de 49 graden noorderbreedte. Warme, maar ook natte zomermaanden kunnen hier voorkomen.

1. Het champagnegebied heeft een landklimaat en een gedeeltelijk zeeklimaat. Dit betekent dat er warme zomers zijn en strenge winters, maar het gebied is ook gevoelig voor natte zomermaanden. De gemiddelde neerslag is 700 millimeter per jaar.

2. Het champagnegebied is wel gevoelig voor vorst. Hierdoor kunnen de wijnstokken kapot vriezen en in het voorjaar kunnen de knoppen makkelijk beschadigen. In 2003 werd wel 48% van het oogstpotentieel aangetast. In het jaar 2000 waren er zelfs 31 perioden met hagelbuien die 3000 hectare van het druivenareaal verwoestte.

3. De gemiddelde temperatuur is 11 graden Celsius en de jaarlijkse hoeveelheid zonneschijn bedraagt 1680 uren die makkelijk kunnen oplopen tot 2100 zonuren.

4. In de ondergrond van het champagnegebied zit veel kalk en ook de bovenlaag bestaat voor 75% uit kalk (krijt, mergel en echte kalksteen). Dit zorgt voor een goede afwatering en de kalk geeft de Champagne zijn specifieke smaak.

5. In het noorden van het champagnegebied bestaat de grond meer uit kalk dan in het zuiden. In het zuiden bestaat de grond uit een mengsel van mergel, klei of zand.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin