Het aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijn

Het aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijnHet aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijn. Misschien zijn er ook nog wel andere typen wijn die als aperitief kunnen dienen?

Een wijn kiezen als aperitief is het leukste wat er is. Je kan kiezen uit witte wijn, rode wijn of een versterkte wijn, alles kan en mag.


Een wijn kiezen voor het aperitief is zó leuk. Een wijn als aperitief heeft maar drie doelen: ten eerste moet je er zin in hebben, ten tweede moet het de eetlust opwekken en ten derde moet het bij de geserveerde hapjes passen.
Wijnen als aperitief kan een witte wijn, een rode wijn maar ook een rosé zijn. Mousserende wijn is altijd geschikt om als aperitief te drinken.

 

Het aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijn

Het aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijn

De diversiteit van wijnen als aperitief

Als je zin hebt in iets zoetigs en je houd van een wat hoger alcoholpercentage, neem dan een Port of een Sherry. Port en Sherry zijn versterkte wijnen, wijnen met een alcoholpercentage tussen de 15 en 22 procent. Als je een Port kiest, neem dan bijvoorbeeld een Tawny, een Ruby of een witte Port. Wil je een Sherry, neem dan een Sherry die gemaakt is van de Pedro Ximénez druif. Pedro Ximénez is een sherry met een zoete smaak. Sherry’s en Portwijnen uit deze klasse zijn ook niet al te duur en ze stellen zelden teleur.

Wil je een droge wijn of een droge versterkte wijn als aperitief, dan kan je ook een Sherry nemen. Een Fino of Amontillado zijn droge typen Sherry en zelfs de Oloroso is heerlijk als aperitief. De Fino is aangetast door flor (een soort schimmel) en die geeft de Fino een heerlijk boeket en de smaak van amandelen, noten en hij is wat rins.
De Amontillado en de Olorose zijn beiden gerijpte sherry’s en hebben tonen van walnoot en hazelnoot, een weldaad als aperitief.
Als je een droge versterkte wijn wil dan kan je ook een witte port kiezen, witte port is er in de smaken droog tot zoet.

Wijnen met een lager alcoholpercentage

Is een versterkte wijn te alcoholisch voor jou of lust je het gewoon niet? Geen probleem, neem dan een uitstapje naar een witte wijn. Ik vind wel dat het een wijn moet zijn met een iets hoger zurengehalte, wat body en niet teveel alcohol.
Talloze wijnen kan ik gaan opnoemen, maar wijnen uit Rueda (Spanje), gemaakt van de Verdejo-druif zijn heerlijk als aperitief. Diverse wijnen uit de Elzas, de Duitse wijngebieden en natuurlijk Nederland kunnen heel goed dienen als aperitief. Talloze smaaksoorten zijn hier te vinden. Persoonlijk vind ik dat het een niet-kruidige wijn moet zijn, dus handen af van een Pinot Gris, Muscat of een Gewürztraminer. Deze wijnen kunnen erg sterk zijn en snel gaan overheersen.

 

Ook rode wijnen kun je nemen als aperitief

Het aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijn. Rode wijnen, maar ook een rosé zijn zeker geschikt als aperitief. Neem alleen bij een rode wijn een lichter type. Kijk op het etiket wat het alcoholpercentage is en blijf zeker onder de 13 procent alcohol. Wijnen uit het noorden van Europa zijn uitermate geschikt als aperitief. Wil je een witte wijn, neem een lichte witte wijn van de Sauvignon Blanc of een andere lichte witte wijn uit de Nieuwe Wereld.
Ook hier geld dat je ook een mousserende wijn kan schenken als aperitief. De bubbels zorgen ervoor dat je maag zich kan voorbereiden voor de maaltijd en alvast zijn werk kan gaan doen.

Het aperitief. Witte wijn, rode wijn of versterkte wijn

Het serveren van een wijn als aperitief, maar wel in goede wijnglazen

Neem goede wijnglazen. Voor weinig geld kan je tegenwoordig al mooie glazen kopen. Wijnglazen voor Sherry en Port zijn iets kleiner dan reguliere witte wijnglazen. Glazen voor witte wijn volgen deze op en daarna komen de grotere glazen voor rode wijn. Een algemene regel is: hoe lichter de wijn (behalve Port en Sherry) hoe kleiner het glas.
Witte wijn kan je koelen in de koelkast en de fles er een half uurtje van tevoren eruit te halen. Rode wijn niet te koud maar zeker niet te warm. Rond de 15 graden Celsius voor een lichte rode wijn en de rosé mag wel een of twee graden koeler.

De feestdagen en speciaal de Kerstdagen zijn uitermate geschikte dagen voor een aperitief met rosé, witte of rode wijn of zelfs een versterkte wijn. Jouw gasten zullen deze dag nog lang herinneren en je complimenteren met je keuze van wijnen.

Wijn en Spijs is een vak apart. Dit zijn maar enkele suggesties die ik doe en er zullen vast en zeker meer goede combinaties mogelijk zijn.