Henri Bloem Amstelveen Najaarsproeverij


Zondag 4 november vond bij Henri Bloem Amstelveen de najaarsproeverij plaats. Een impressie van een Wijngek.

Wij (ondergetekende en mijn vrouw) werden vriendelijk ontvangen door Peter Bruijgom in zijn werkelijk schitterende wijnwinkel te Amstelveen. De opener was een rode Cremant de Loire. Mooie bubbel, lekker fris, kersen, een feestelijke wijn.
De proeftafels waren door het hele pand opgesteld: in de winkel, in de kelder, in het proeflokaal en in het magazijn. De wijnen op de tafels waren per land ingedeeld.
Daarnaast was er ook een wijnboer uit het buitenland “live” aanwezig, André Farjon van Domaine Dionysos uit de zuidelijke Rhône. Daar zijn wij ook begonnen met proeven. Dionysos heeft een prachtige biologische Viognier in 2011 geproduceerd, een aromatische wijn met mooie zuren. De topwijn “La Trilougio 2006” van dit Domaine mag zeker ook genoemd worden: een krachtige wijn met veel tannine en houttonen.


Wij vervolgden onze weg naar het proeflokaal. De tafel “Frankrijk” had twee mooie Viognier-wijnen (wat is dat toch een bijzondere druif) van Domaine de Vedilhan. De Viognier 2011 zonder houtrijping sprak ons het meeste aan. Een goede body met een prachtige zoet-zuurbalans, aromatisch en fris.
Op de tafel stond ook de rode wijn die een tweede plaats had behaald op de Perswijn Winterproeverij, Chateau Des Mouchéres 2010 uit Pic Saint Loup. Die tweede plaats is niet ten onrechte: dit is een wijn met een zeer diepe kleur, veel tannines en kracht. Heeft flesrust nodig.
Als laatste van deze tafel Domaine Fontanel “Tautavel” 2008….uit de Roussillon. Vol en rond, intens en zwoel, dit is smullen!

Tafel “Italië” had (uiteraard) enkele mooie wijnen. Neem bijvoorbeeld Le Cecche Diano d’Alba 2011, uit Piemonte. Nog jong en iets ruw maar veelbelovend met ladingen fruit. Of de Garifoli Agentano Riserva 2008 uit de Marken, 100 procent Montepulciano. Een volle, stevige wijn met een structuur van donker fruit en zeer geconcentreerd.
De Vino Nobile de Montepulciano 2009 van Polizano mag er ook wezen: een prachtige rondeur, peper en power!


Thijs Jacobs stond achter de “Bourgogne” tafel en wist ons vlekkeloos te bedienen. De Chablis 2011 van Domaine Jean-Paul & Benoît Droin is een juweeltje. Soepel, zacht, aards en zuiver. De Rully 2010 van Domaine Belleville is het noemen waard, een vettige, ronde en volle wijn. Nog één dan, de Bourgogne Blanc 2010 van Domaine J.P. Fichet, prachtig bouquet, iets rokerig en een subtiele smaak.

Tafel “Nieuwe Wereld”. De Martino Sauvignon Blanc 2012 is zo’n wijn die je nooit in de steek laat. Fris met een stuivend bouquet. En toen de Auntsfield 2011, ook van de Sauvignon Blanc, uit Nieuw-Zeeland. Toegegeven, dit is een heel andere prijsklasse dan De Martino, maar wat een wijn is dit. Super-fruitig en verleidelijk, echt top!
De Viña Cobos 2010, een Malbec uit Argentinië is ook een wijn uit de prijsklasse van Auntsfield én ook van grote klasse. Vol, peperig, intens, zwoel en gelikt.

De stand van de Kaashut uit Amsterdam en Brandt en Levie Worstmakers uit Baambrugge zorgde heerlijke hapjes (ik noem het culinaire hoogstandjes).

Tot slot hebben wij nog even kort de tafel “Spanje/Portugal bezocht. Een lekkere, ronde en boterige Chardonnay uit 2011 van Adega de Pegões. De rode wijn van portproducent Quinta de Ventozelo was ook prima: veel kersenfruit en zachte tannines.

Over Port gesproken: deze wijnsoort ontbrak op de proeverij en dat vonden wij toch wel een klein minpuntje. De digestieven hebben wij aan ons voorbij laten gaan. Ik moet zeggen dat, ondanks het continu uitspugen van de geproefde wijnen, de smaakpapillen op een bepaald moment verdoofd raken.


Peter vertelde ons dat er ongeveer 150 mensen op de proeverij waren afgekomen. Hij was dan ook zeer tevreden. Wij ook, in deze prachtige ambiance kan het eigenlijk niet mis gaan!

Henri Bloem Amstelveen is overigens op de tweede plaats geëindigd bij de verkiezing Wijnwinkel van het jaar 2013.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!