Halve flesjes wijn zijn niet alleen voor ouderen

Halve flesjes wijn zijn niet alleen voor ouderen. Piccolo, demi en een hele wijnfles

De halve flesjes wijn zijn in opkomst. Niet alleen maar de 75 cl flessen gaan ruim over de toonbank, maar de bag-in-box groeit ook in populariteit. Nu zijn de halve flesjes aan de beurt en die kleine flesjes wijn zijn niet alleen voor ouderen of alleenstaanden.

Door de opkomst van een- en tweepersoonshuishoudens brengen steeds meer wijnhandelaren kleinere flessen wijn op de markt. Vooral in supermarkten en gespecialiseerde wijnzaken is die trend zichtbaar. Inmiddels wordt zo’n 8 procent van de wijnen verkocht in kleine flessen. Die bevatten twee tot vier glazen wijn. Ter vergelijking: een wijnfles van 0,75 liter, een zogeheten hele fles, telt zo’n zes tot zeven standaardglazen. Volgens KVNW-voorzitter Peter van Houtert drinken Nederlanders minder, maar wel betere wijn. Als je tijdens een diner als enige drinkt, is zo’n kleine fles uitermate geschikt.


Hoeveel glazen zitten er in een fles wijn?

5 glazen. Dit nummer is niet exact. Het glas varieert vaak een beetje, ongeveer ca. 140 gram. En omdat er in wijnen in verschillende alcoholpercentage zitten.

In Australië, zijn wijnen verplicht om mee te delen hoeveel glazen er in de fles zitten op basis van het alcoholgehalte. Bijvoorbeeld een fles van Shiraz zou 8.9 porties hebben en een fles van Duitse Riesling zou 4.7 porties hebben. De consument Federatie van Australië daarom voorgesteld dat alle restaurant hetzelfde glaswerk moeten hebben met in het glas een lijn die de vulling aangeeft.


Halve flesjes wijn zijn niet alleen voor ouderen

Halve flesjes wijn of kleine flesjes wijn zijn een uitkomst voor iedere wijnliefhebber

Kleine formaten, denk daarbij aan flessen met een inhoud van 0,375, 0,25 of 0,187 liter, zijn bezig met een stille opmars. In opdracht van KVNW brengt onderzoeksbureau GfK jaarlijks de aantallen, en soorten verpakkingen in kaart. In 2013 werd nog 5,2 procent van alle wijnen verkocht in flessen van 0,375 liter of minder. In 2018 was dat al 7,8 procent. Deze kleine flessen zijn vooral populair bij een- en tweepersoonshuishoudens. Het aantal van deze kleinste huishoudens neemt al jarenlang toe. Volgens recente cijfers van statistiekbureau CBS maken alleen al eenpersoonshuishoudens 38 procent uit van alle huishoudens. Door vergrijzing stijgt dat de komende jaren door tot 45 procent.


Welke flesmaten zijn er voor wijn tot 75 ml

20 ml zijn mini flesjes of piccolo flesje
37.5 ml zijn demi of halve flessen, de helft van de grootte van een standaard fles 750 ml
750 ml is een standaard wijnfles, 4 – 6 glazen wijn kunnen hier uitgeschonken worden.

Mini flesjes wijn, cava, bubbels. Let ook eens op een piccolo flesje Champagne!

Voor deze eenpersoonshuishoudens is zo’n kleiner flesje een ideale uitkomst’, vertelt Derrick Neleman van KVNW-lid Neleman Wijnen. Hij is enthousiast over de opkomst van deze kleinere flessen wijn. ‘Wij stimuleren bewust omgaan met alcohol. Daarin past een aanbod van kleine flesjes’. Volgens hem wordt de trend van halve flesjes ‘alleen maar groter’. ‘Dus hebben we inmiddels vier van onze meest populaire wijnen, 2 rood en 2 wit, in kleine flesjes.’ De biologische wijnproducent prijst de kleine flesjes op de eigen website aan met de slogan ‘groots genieten uit een klein flesje


Halve flesjes wijn zijn niet alleen voor ouderen

Ook veel kleine flesjes wijn in het restaurant

Volgens KVNW-voorzitter Van Houtert zijn deze kleinere flessen vooral geschikt voor directe verkoop aan consumenten. ‘In de horeca is er minder vraag naar. Het is gebruikelijker om uit grotere flessen te schenken. Als je kleine flessen op de wijnkaart zet, moet je ze erg goed promoten’, aldus Van Houtert. Hij wijst daarbij op de omloopsnelheid. ‘Wijn rijpt sneller in een kleine fles dan in een grote fles. Het is dus belangrijk om het first in, first out-principe te hanteren. Dat geldt natuurlijk ook voor retailers die deze flessen verkopen.’

Een klein flesje wijn of een bag in box wijn

Bag in box wijnen zijn heel lang houdbaar. Zo’n pak met wijn kun je wel tot 60 dagen goed houden. Dat komt doordat er heel weinig zuurstof bij de wijn komt en daardoor oxideert de wijn ook heel langzaam.

Bag in box wijnen worden steeds beter, de kwaliteit is ook beter geworden van de bag in box wijnen. Niet alleen de inhoud is verbeterd, maar ook de verpakking. Op meerdere verpakkingen staat nu al aangegeven dat de wijn tenminste 4 weken houdbaar is na het ontsluiten van het kraantje en in de praktijk kan dat oplopen tot wel 8 weken.
Tijdens deze test is gebleken dat deze tijd veel langer is. Sommige pakken met wijn bleven voor wel 8 weken goed. De wijnen bleven vers en hadden geen tekenen van oxidatie of andere nare geurtjes.
Wel moet ik een kanttekening maken omtrent de houdbaarheid van de bag in box wijnen. Op veel bag in box wijnen staat een bottelingsdatum aangegeven. Koop geen bag in box wijnen die meer dan 2 jaar oud zijn, de kans is groot dat de wijn dan niet vers meer is. Dat komt door het materiaal waarin de wijn verpakt zit. Dit materiaal laat vaak toch een heel klein beetje zuurstof door en hierdoor oxideert de wijn toch heel traag.

Niet alleen één- en tweepersoonshuishoudens weten de weg te vinden naar het wijnschap met kleinere formaten. De inhoud van een normale wijnfles is volgens Alexandra Pouderoyen, wijninkoper van HEMA (eveneens KVNW-lid), vaak te veel voor een avond met z’n tweetjes. ‘Weinig mensen weten hoe je een geopende fles het beste kunt bewaren. Daardoor wordt de laatste rest wijn weggegooid, of toch maar leeggeschonken’, zegt Pouderoyen. Het warenhuis biedt naast de miniflesjes van 0,375 of 0,25 liter ook halve liter flessen, ‘Wijn voor twee’, aan. ‘Daaruit schenk je maximaal vier standaardglazen wijn’, aldus Pouderoyen.


Wanneer neem je een piccolo, een demi of halve fles wijn of een hele fles wijn

Er zijn gewoon tijden dat een standaard 75 cl wijnfles gewoon te veel is. Bijvoorbeeld als je in een restaurant bent en je moet daarna nog naar huis rijden of gewoon zin hebt in één glaasje wijn. Soms is een standaardfles alleen maar verspilling. Niemand drinkt graag wijn die geoxideerd is en dat je de wijn moet weggooien in de gootsteen.
Om deze reden komen sommige wijnflessen in een kleiner formaat.

Kwartaal-fles of Piccolo – Een kwart van een standaard fles of 20 ml. Het is Italiaans voor kleine en dat gaat hier ook op. Sommige Champagnes, Prosecco’s en zelfs gewone wijnflessen worden tegenwoordig gemaakt in dit formaat.
De Demi wijnfles of de halve wijnfles – De helft van een standaard wijnfles is 37,5 ml. Bekend als halve fles of een Demi (Frans voor half), ze bevatten ongeveer twee glazen wijn. Een goed alternatief voor huiswijnen in een restaurant. De Fransen verwijzen soms naar het als een Fillette, wat zich als klein meisje vertaalt.


En hoe zit het met de kwaliteit van wijn in kleinere flessen? Van Houtert wees eerder op de snellere rijping die in kleinere flesjes plaatsvindt, maar het stadium dat er enkel kwalitatief mindere wijn in zit, is volgens de KVNW-voorzitter voorbij. ‘Net als bij bag-in-box wijnen heerst onder Nederlanders de gedachte dat zulke wijn altijd van mindere kwaliteit is. Dat is onwaar. Alternatieve verpakkingen kunnen ook topwijn bevatten, aldus Van Houtert. Ook retailers geven aan dat in kleine flessen, veelal merkwijnen, dezelfde wijn bevat als 0,75-literflessen.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *