Hacienda Zorita van Marqués De La Concordia bij Albert Heijn

Hacienda Zorita - Marques de la ConcordiaSpanje blijft mij verbazen met de kwaliteit van wijnen die ze kunnen leveren.

Lekker eten in het Okura Hotel in AmsterdamSpaanse wijndistricten zijn niet zomaar wijndistricten. Oude wereld wijntradities komen samen met nieuwe moderne visies over het wijn maken. Oude wijnmakers worden opgevolgd door de nieuwe generatie wijnmakers. Jonge wijnmakers met nieuwe ideeën en nieuwe vinificatietechnieken en ook jonge wijnmakers die hun opleiding in het buitenland hebben gevolgd en daarom meer internationaal kunnen werken.

Rob Coldenhoff in actie tijdens de presentatie

Marqués De La Concordia is zo’n bedrijf. Nieuwe ideeën over het wijn maken die soms niet helemaal in lijn liggen met de regels van de Denominación de Origen (DO). Helemaal niet erg, want soms zitten de regels zo strak in elkaar dat je geen mogelijkheden hebt voor innovatie.

Bij Marqués De La Concordia denken ze daar ook zo over. Wil je bijvoorbeeld je wijnen net buiten het district laten bottelen, dan kan en mag dat niet volgens de regels van de Denominación de Origen. Nee, alles moet volgens de regels van de DO. Wil je experimenteren met andere druivenrassen, dan mag dat vaak ook niet. Nee, alles moet volgens een traditie van misschien wel honderden jaren oud.

Je moet het zien als de snelweg A2, de snelweg van Amsterdam naar Utrecht. Het is een 10-baans snelweg (5 banen richting Utrecht en 5 banen Amsterdam toe) en je mag maar 100 km rijden op die snelweg. Zelfs in de avonduren en in de nacht mag je er maar 100 rijden. Een belachelijke situatie, maar het is volgens de regels en het brengt veel geld op voor de schatkist.

Marques de la Concordia

 

Marqués De La Concordia

Marqués De La Concordia is een innoverend bedrijf. Wijnen die gemaakt zijn volgens moderne vinificatietechnieken en in een land vol met karakter en traditie. Albert Heijn heeft met het ondermerk van Marqués De La Concordia, de Hacienda Zorita, een prachtige serie wijnen in het assortiment. Bij Hacienda Zorita hebben ze naast de wijnen ook een slow food boerderij. Ze maken daar biologische ham, kaas en olijfolie.

Bij Marqués De La Concordia hebben ze wijngaarden in meerdere wijnregio’s. Ze hebben wijngaarden in Rias Baixas, Rueda, Rioja en Ribera del Duero en AH heeft die schatkamer gevonden en kunnen ze verkopen voor een héél aantrekkelijke prijs. Koop je de wijnen in de Bonus aanbieding, dan heb je prachtige wijnen voor een habbekrats.

De geproefde wijnen van Marques de la Concordia

Hacienda Marqués De La Concordia

Marqués De La Concordia is een oude suikerfabriek die geheel gerenoveerd is. Ze zijn gestart in de Rioja met de Tempranillo en hebben de laatste jaren een enorme expansie meegemaakt. Spaanse wijnen zijn prijstechnisch heel interessant. Het is een land met lage arbeidslonen en de arbeid in de wijngaard is minimaal. Het komt door het droge klimaat van Spanje dat er zo weinig gewerkt hoeft te worden in de wijngaard. De druivenranken hebben weinig onderhoud nodig en er hoeft weinig tot niets gespoten te worden met chemicaliën. Veel druiven worden biologisch verbouwd zonder dat het op het etiket vermeld staat.

De volgende proefnotities kan ik je bieden, het zijn kleine proefnotities, aangezien de wijnen niet uitgebreid zijn geproefd, ik hoop dat ik hier nog eens de gelegenheid voor krijg.

 

Geproefd:

Reserva de la Familia - Marques de la ConcordiaCava Marqués De La Concordia M&M Selleción Especial.

Mooie zachte cava met veel secundaire tonen. Na 3 jaar rijping op fles heeft de wijn nu veel mineraal en gisttonen.

Paternina Banda Azul in het Okura Hotel in Amsterdam

Hacienda Zorita Verdejo 2014, Vino de la Tierra Castilla y León

Mooi mineraal (de wijn is niet gebotteld in Rueda, vandaar de herkomstbenaming van Vino de la Tierra Castilla y León). Lekker fris fruit met een goede balans.

 

Hacienda Zorita Tempranillo 2012, Vino de la Tierra Castilla y León

Mooi zacht fruit, weinig tannine, maar zeker structuur. De wijn heeft een volle smaak met rijp fruit en mooie zuren. Complex en met een superprijs van € 6,99 te koop bij Albert Heijn.

Federico Paternina - Marques de la Concordia

Paternina Banda Azul 2012, Crianza DOCa Rioja

Zacht en veel fruitigheid, animaal en veel secundaire tonen. Intens en vol met een einde van bittere chocolade. Een ideale combinatie voor de feestdagen met een stukje rood vlees of een krachtige saus. Te koop voor € 5,95 bij Albert Heijn.

 

Paternina 2009, DOCa Rioja Reserva

Pepermunt met veel zwart fruit, bijna romig met een intense en lange afdronk. Geef dit als cadeau aan een goede vriend die dol is op krachtige en rijpe wijnen. Ik weet zeker dat hij je gaat bedanken als hij de wijn gedronken heeft. Te koop voor € 8,99 bij Albert Heijn.

 

De wijnen van Marques de la Concordia Beginnen met cava van Marques de la Concordia Hacienda Zorita olijfolie - Marques de la Concordia

Albert Heijn

Wederom zijn er mooie wijnen toegevoegd aan het toch al uitgebreide wijnassortiment van Albert Heijn. De wijnen van Hacienda Zorita zijn veelal biologisch en je kan ook nog eens sparen voor een gratis overnachting in Spanje op het landgoed. Koop je de wijnen in de Bonus-aanbieding, dan moet je écht doosjes tegelijk kopen. De rode wijnen zijn zeker nog 5 jaar te bewaren en misstaan niet bij een kerstdiner. Meer info kan je HIER krijgen.

Ze zijn bij Marqués De La Concordia op de goede weg, zoals bij zoveel andere Spaanse wijnbedrijven. Plannen voor expansie naar bijvoorbeeld Chili of Argentinië zijn er nog niet bij Marqués De La Concordia, maar de toekomst moet het leren.

 

Martin