Groeiseizoen en vooruitzicht Rhône 2013 (update)

Rhone groeiseizoen

Hoe staat het er voor in de Rhônevallei? Wat kunnen we voor een oogstjaar verwachten? Een update van importeur Rhone Value Wines.

Na een moeizaam (té koud en nat) voorjaar zijn de wijngaarden in de Rhônevallei door aanhoudende zonneschijn en de hitte in juli verbazingwekkend goed ‘bijgekomen’. De vruchtvorming heeft wel lang geduurd; bij velen tot eind juni/begin juli. Tellen we als vuistregel daar 100 dagen bij op dan zal de oogst rond 25 september van start gaan, ruim 2,5 week later ten opzichte van vorig jaar.

Het noodweer dat eind juli in o.a. Bourgogne en Bordeaux veel schade bracht, liet de Rhônevallei vrijwel ongemoeid en bracht vooral lichte regenval en daarmee ‘verlichting’. Dit jaar is niet de kwaliteit, maar eerder de kwantiteit een zorg. Er is vrijwel overal sprake van ‘volume uitval’ door hardnekkige schimmel, coulure (gebrek aan stuifmeel noodzakelijk voor de bevruchting) en kleine vrucht/trosvorming, in het bijzonder bij de Grenache.
Door een lagere aanvoer zullen de prijzen voor bulk-Rhônewijnen ongetwijfeld stijgen dit jaar. Daarentegen verwacht ik bij de domeinwijnen geen significante prijsverhoging, mede omdat de verkoop ‘aan de deur’ door wegblijvende toeristen dit jaar behoorlijk is ingezakt. Dus nu ook zorgelijke geluiden van mijn producenten, ondanks het feit dat de wijngaarden er prima bij liggen.
(Bron: Marga van Winsen, Rhône Value Wines)

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!