Grands Crus de Bordeaux, het blijven interessante wijnen

kurken leoville poyferre en leoville lascases en leoville barton 2Niemand in de wijnwereld kan om het Bordeaux district heen. Prachtige wijnen komen er vandaan, maar ook in de mindere jaren?

Chateau Citran was ook vertegenwoordigd op de proeverij. Ook Lafon Rochet, Leoville Baron, Langoa Barton en Leoville Poyferre

________________________________

De mooiste wijnen van Bordeaux
uit het wijnjaar 2013
komen uit Margaux en Pauillac
________________________________

Langoa Baron, Rauzan Ségla, Leoville Baron en Lafon Rochet kurkentrekker

Grands Crus de Bordeaux, het blijven magische wijnen. Ondanks dat het klassement uit 1855 stamt is het nog steeds actueel. Een prachtig wijngebied dat voornamelijk wijnen voortbrengt die uit blends bestaan. Op de rechteroever vind je hoofdzakelijk merlot en cabernet franc en op de linkeroever is cabernet sauvignon heer en meester in de blends van de Grands Crus de Bordeaux. Bordeaux is in uitzonderlijke jaren een niet te evenaren wijn. Zo vinden ook de consumenten en de wijninkopers uit de Aziatische landen, waar de prijzen van deze wijnen torenhoog stijgen op diverse wijnveilingen

kurken leoville poyferre en leoville lascases en leoville barton 3Afgelopen week was het eindelijk weer zover, de jaarlijkse proeverij van de UGC, de Union des Grands Crus de Bordeaux. Ondanks dat het wijnjaar 2013 een matig en moeilijk wijnjaar was, vond ik de kwaliteit enorm meevallen. Eerst werd mij verteld door de marketeers uit Pomerol, dat het een merlotjaar was. Later bleek dat 2013 een zeer mooi najaar had gehad, een najaar dat misschien wel beter is geweest voor de cabernet sauvignon.

________________________________

De wijnen uit Bordeaux blijven nog steeds magisch, alleen in topjaren ‘niet te betalen’
________________________________

 

Chateau Lynch Moussas was een zeer mooie wijn die echt boven veel andere wijnen uitstak

________________________________

Het wijnjaar 2013
in de Bordeaux
is duidelijk een jaar
voor de cabernet sauvignon
________________________________

Chateau Kirwan was ook een van de uitschieters in 2013. Chateau Dauzac uit Margaux, La Conseillante uit Pomerol

Een mooi najaar is goed voor de cabernet sauvignon. Deze druif kan dan langzaam en geleidelijk rijpen en dat heeft deze druif dan ook gedaan in meerdere gemeenten. Wel moesten de wijnboeren uitkijken voor het slechte weer, dus op tijd oogsten was het devies en daarna een strenge selectie toepassen. Een moeilijk wijnjaar en wat men in die kringen noemt, een ‘wijnmakers wijnjaar’.

________________________________

Strenge selectie van de druiven is het devies,
maar dat doet niet elk chateau in de Bordeaux
________________________________

Chateau Fieuzal, Cantenac Brown en Grand Mayne uit de Saint EmilionPersoonlijk vind ik het een wijnjaar dat zeker niet tegenvalt. Het druivenras merlot vond ik matig presteren op deze wijnproeverij. Cabernet Sauvignon, mits het rijp is en niet verregend, presteerde veel beter. Uitschieters vond ik Pauillac en Margaux. Margaux presenteerde wijnen met een nog hoger niveau dan Pauillac, in ieder geval een constanter niveau. De druiven van de merlot vond ik matig rijp, soms groen met een gebrek aan fruit en het alcohol te hoog, hierdoor krijg je wijnen die niet in balans zijn en die zullen ook niet beter worden.

kurken leoville poyferre en leoville lascases en leoville barton 2

________________________________

Betaal niet teveel
voor een Bordeaux uit 2013
________________________________

Wel is 2013 Bordeaux een wijn die je snel moet drinken. Ze waren nu al soepel met toegankelijke tanninen en zuren. Interessante wijnen die zeker niet teveel mogen kosten, dus kijk uit wat je betaald.

 

UGC logo, Union des Grands Crus de Bordeaux

Martin