Genieten van een heerlijk wijntje

Ben jij op zoek naar een heerlijk wijntje om in het weekend te nuttigen met vrienden of familie? Je hebt veel verschillende soorten wijn waardoor het misschien lastig is om een keuze te maken.

Ga je voor een zachte rode wijn uit Italië of voor een heerlijke volle witte Chardonnay uit Frankrijk? Bij het serveren van wijn kun je een verhaal vertellen over bijvoorbeeld de druif en het land van herkomst, dit maakt het drinken van een wijntje nog specialer. 

De smaak van de wijnen is afhankelijk van het soort druiven, hier hebben de heerlijke wijnen hun naam ook aan te danken. Maar ook de manier van het maken van de wijn draagt bij aan de smaak. Witte wijn is over het algemeen toegankelijker dan rode wijn, dit komt door de tannine. Tannine zit in de schil en de pitten van een druif. Bij de witte wijn wordt de tannine direct verwijderd en bij rode wijn en rosé wijn wordt dit wel gebruikt. 

Soorten wijn

Een goed wijntje uitkiezen voor een bepaalde gelegenheid of voor bij een specifiek gerecht kan zeker een lastige klus zijn! Een frisse witte wijn is bijvoorbeeld heerlijk bij gerechten met vis of groenten. Maar je hebt ook heerlijke witte wijnen die goed te combineren zijn met kaas of vlees. Ga je voor een zoete of een droge wijn? Daarnaast kun je ook een heerlijke mousserende witte wijn serveren. Tijdens een feestje kun je bijvoorbeeld starten met een verfrissende prosecco of champagne om te proosten! De rest van de avond kun je een heerlijke witte wijn serveren die niet te zoet of te droog is. 

Ga je liever voor een rode wijn? Dan is de keuze ook groot en divers. Van een Merlot of Pinot Noir tot aan een Tempranillo of Malbec. Een gangbare wijn is bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon. Dit is een stevige wijn met flink wat zuren en een smaak van zwarte bessen. Als je voor een soepele rode wijn wilt gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Merlot. De Merlot heeft een zachte smaakt met niet teveel zuur, heerlijk bij bijvoorbeeld een hamburger of biefstuk!

Naast rode en witte wijn heb je ook nog een heerlijke rosé. Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De prachtige kleur van deze wijn ontstaat doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap blijven dan bij de bereiding van een rode wijn. Een heerlijk voorbeeld van een goede rosé is bijvoorbeeld de Grenache. Deze rosé is droog van smaak en heerlijk bij geroosterd vlees.

Ga je een rode wijn kopen of kies je toch voor een rosé, mousserende wijn of een witte wijn? Smaken verschillen dus kies vooral een wijn die jij heerlijk vindt. Het belangrijkste van de avond is om te genieten van de gezelligheid en natuurlijk van de smaken van de wijn, proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *