Geheugenverlies ? Drink rode wijn !

resveratrol

Geheugenverlies is een vervelend iets; als je dat toch eens kan kunnen voorkomen…

Dat rode wijn meer goed doet dan slecht (zolang je niet elke dag een fles wegdrinkt) is wel bekend.

Het volgende artikel laat wederom een ‘goede kant’ zien!

Resveratrol, een stofje in rode wijn, druiven en noten helpt mogelijk geheugenverlies voorkomen. Uit eerdere onderzoeken is gebleven dat deze chemische verbinding levensverlengend werkt en de strijd aangaat tegen overgewicht.

Rode wijn helpt tegen geheugenverlies

Nu blijkt dat resveratrol een positieve invloed heeft op de hippocampus. Dit hersengebied is betrokken bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten of gebeurtenissen.

Prikkels die interessant of belangrijk bevonden worden, zullen worden opgeslagen in de cortex. Daarnaast speelt de hippocampus een rol bij het ruimtelijke navigeren en oriënteren.

Je kunt een glas wijn drinken, maar je kunt ook een resveratrol-pilletje slikken. Ik zou zelf een glaasje wijn nemen, maar feit is wel dat de sterkste pillen even veel resveratrol bevatten als honderden glazen rode wijn.

Deze pillen worden online aangeboden. De meeste resveratrol-pillen bestaan uit resveratrol dat geïsoleerd is uit de Japanse duizendknoop.

Resveratrol is een godsgeschenk

Mensen krijgen op een bepaald moment te maken met een afname van cognitieve capaciteiten. Wetenschappers zijn op zoek naar behandelmethoden om geheugenverlies bij ouderen te voorkomen. Resveratrol kan een mogelijke oplossing zijn.

Onderzoekers hebben experimenten gedaan bij ratten en die resultaten waren verrassend. De ratten die resveratrol toegediend kregen, konden tussen 22 en 25 maanden nog veel nieuwe herinneringen aanmaken. Bij de ratten die geen resveratrol gebruikten, was er sprake van geheugenverlies; het geheugen ging na 22 maanden hard achteruit. De toename van neuronen verliep twee keer zo snel bij de resveratrol-gebruikende ratten dan bij de ratten in de controlegroep. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Scientific Reports.

Bron: scientias.nl

Dat zou toch mooi zijn: rode wijn drinken en tegelijkertijd iets doen om eventueel geheugenverlies te voorkomen.