Gaat de prijs van wijn dit jaar omhoog

Gaat de prijs van wijn dit jaar omhoogGaat de prijs van wijn dit jaar omhoog om valt het allemaal wel mee. De productiecijfers vallen erg tegen van de druivenoogst. Telt dit alleen voor Europa of is het in de hele wereld dramatisch met de druivenoogst?

Zo heeft het OIV in een persconferentie laten weten. De cijfers zijn nog dramatischer dan eerst werd geschat. De cijfers van de wereldwijde wijnproductie over 2017 zijn gepresenteerd en beoordeeld.

 

Gaat de prijs van wijn dit jaar omhoog? De cijfers van de druivenoogst vallen enorm tegen

 

Zeer lage productie in Noord-Europa:

De productieopbrengsten in Italië vallen enorm tegen. Het jaar is dramatisch voor Italië (39,3 miljoen HL)

In Frankrijk is het ook zo het geval. In Frankrijk valt de druivenoogst in alle gebieden tegen. Frankrijk (36,7 miljoen HL)
In Spanje is het nog nooit zo erg geweest. Veel droogte in Spanje en de cijfers zijn hier ook schrikbarend. Spanje (33,5 miljoen HL) de druivenoogst is vooral in Zuid Spanje historisch laag.
Ook in Duitsland is de productie lager uitgevallen. Het grillige karakter van het weer en de nachtvorst in het voorjaar is voor veel wijngebieden funest. (8,1 miljoen HL).
In Portugal is het veel beter gesteld met de druivenoogst. Portugal (6,6 miljoen HL), Roemenië (5,3 miljoen HL), Hongarije (2,9 miljoen HL) en Oostenrijk (2,4 miljoen HL) waren de enige Europese landen waar de productie steeg ten opzichte van 2016.

Genoeg wijn in Amerika

In de Verenigde Staten steeg de productie naar 23,3 miljoen hectoliter.
In Zuid-Amerika steeg de productie ten opzichte van de lage opbrengsten in 2016. Met name in Argentinië (11,8 miljoen HL) en Brazilië (3,4 miljoen HL) is deze stijging duidelijk. De opbrengst in Chili (9,5 miljoen HL) bleef op hetzelfde, lage, niveau als in 2016.

Ook is er genoeg wijn in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika bleef de productie gelijk aan 2016 (10,8 miljoen HL).

Misschien wel een overschot aan wijn in Australië

De Australische productie is toegenomen (13,9 miljoen HL) en de Nieuw-Zeelandse productie bleef, ondanks een kleine afname, op een heel goed niveau (2,9 miljoen HL).

Gaat de prijs van wijn dit jaar omhoog? Ik denk het wel. Aan de andere kant zijn de cijfers in Oost-Europa en Zuid-Amerika gunstig. Door de concurrentie kunnen de Noord-Europese wijnlanden hun prijzen niet omhoog brengen, dus valt het misschien wel mee.