Op deze vraag is nu een antwoord gekomen. De rechter heeft gesproken.
Op zich is het een interessante vraag of een boekhandel (of een andere kleine ondernemer) ook wijn mag schenken in zijn of haar zaak. Een boekhandel zou boeken moeten verkopen en laat de slijter maar de wijnen verkopen. Schoenmaker blijf bij je leest…!, kan men denken…
Maar kan dat nog wel in deze tijd? Het koopgedrag van de consument verandert. De consument koopt zijn spullen steeds meer via internet en dat heeft grote gevolgen voor de retail. Voorbeelden te over: V&D… Failliet!; Scapino…. Failliet!; Schoenenreus…Failliet!; etc…
Als de consument nog naar de winkels gaat, zal hij een ander doel voor ogen hebben. Zijn spullen heeft hij namelijk al online gekocht… wat heeft hij dan nog te zoeken in het winkelcentrum?
Dit volgende artikel van Enno de Witt (Boekblad.nl) gaat hier wat dieper op in en, zoals u van Wijngekken.nl gewend bent, zullen wij de vinger aan de pols houden…:
De rechter heeft bepaald dat Waanders in de Broeren in Zwolle geen flessen wijn meer mag verkopen in de boekhandel. Gemeente Zwolle meldt desgevraagd dat het vonnis wordt bestudeerd en dat er volgende week meer duidelijkheid komt. Ellen Waanders vindt het jammer dat het zo moest lopen.
Waanders kreeg de beslissing donderdag per brief meegedeeld. Ze nam daarop contact op met de gemeente en kreeg te horen dat die er maandag verder over praat. Tot die tijd gaat de verkoop door. Het vonnis heeft geen gevolgen voor de brasserie, die voldoet aan alle regels.
Zwolle zag de verkoop van flessen wijn oogluikend toe, omdat het winkeliers meer ruimte wil geven. De gemeente heeft zich daarom ook opgegeven voor een pilot van de VNG, maar de Drank- en horecawet (Dhw) heeft volgens de rechter prioriteit. Of de gemeente, dan wel de Slijtersunie die de zaak aanspande, in beroep gaat is nog niet bekend. Eventueel overweegt Waanders, na overleg met de gemeente, of zij zelf in beroep zal gaan.
De boekhandelaar is van mening dat het concept van Waanders In de Broeren binnen de huidige maatschappelijke context mogelijk moet zijn. Ook zijn zij van mening dat ‘de doelstelling van de Slijtersunie om al hetgeen te bestrijden dat de economische belangen van haar leden zou kunnen schaden’ binnen deze wet- en regelgeving in strijd is met de huidige opvattingen hierover.
‘Als het zo is dat de gemeente moet handhaven, halen wij eventueel de flessen weg’, zegt Waanders. ‘We zullen dan goed kijken naar wat er volgens de regels wel mag. Een jaar voordat Waanders In de Broeren openging hebben we een slijterijvergunning aangevraagd bij de gemeente. Die bleef uit en toen we informeerden naar de stand van zaken kregen we te horen dat we geen vergunning nodig hadden.
Ik vind het wel jammer dat de slijters in de stad niet eerst naar ons toe zijn gekomen. We zijn geen concurrenten, we zorgen alleen voor extra beleving in de stad. Ik ben met de vrijheid van drukpers opgegroeid. We zijn en blijven bovenal boekverkopers, maar zullen onze vrijheid ook hier zo min mogelijk in laten beperken.’
De VNG organiseerde een nog lopende pilot om de kansen te onderzoeken die menging van horeca en retail kan bieden, in aanloop naar de evaluatie van de wet in 2017. Een tweede pilot, georganiseerd door Platform31, kennis- en netwerkcentrum voor stad en regio, is halverwege. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat binnen de regels veel meer mogelijk is dan winkeliers vaak denken. Het is dan wel zaak dat gemeenten flexibel kunnen zijn.
Daar zit dan ook het probleem niet, zegt Arjan Raatgever, projectleider bij Platform31. ‘De VNG onderzoekt de ruimte die er in de Drank- en horecawet zit, wij kijken breder. De meeste regels waar een winkelier mee te maken krijgt zijn gemeentelijk. Je ziet al enige tijd dat het type bedrijvigheid in stadscentra verandert, kijk maar naar bijvoorbeeld het kopje koffie in de supermarkt of het “glaasje bij de kapper”.
De regelgeving loopt daar op achter, veel gemeenten zien de wenselijkheid van verandering, maar met name rond de Drank- en horecawet komen veel belangen samen. Daarom wil de Slijtersunie handhaven, ook al kun je dat niet uitleggen aan de consument. Iedereen ziet dat het ouderwets is, maar belanghebbenden zijn bang dat een discussie ontspoort in een door hen ongewenste richting. Daardoor blijven gemeenten met de wet in hun maag zitten.’
Hoe dan ook verandert het karakter van onze binnensteden, constateert Raatgever: ‘De tijd dat mensen daar kwamen om iets te kopen is voorbij. Het worden verblijfscentra, plekken waar mensen graag zijn, maar dan moet je ze wel iets bieden. Veel moderne boekhandels zijn daar al op ingericht, maar je ziet het ook in de horeca, waar je kunt werken. Het wordt tijd dat we een wezenlijke discussie over onze binnensteden gaan voeren. Alleen maar winkels is niet de oplossing.’
Alkmaar, Midden Drenthe, Ede, Goes, Helmond, Oss, Roosendaal, Rotterdam, Sluis, Voorburg, Zeist en Zwolle doen mee aan de pilot.
De Slijtersunie was niet bereikbaar voor commentaar.
Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen….
Proef smakelijkkk…
Chris