Ga je van rode wijn nu ook nog eens langer leven?

rode wijn ook voor langer te leven

Wetenschappers hebben ontdekt dat resveratrol, het stofje dat in de rode wijn zit, ervoor zorgt dat bijen niet alleen tot 38 procent langer leven, maar ook nog eens hun eetgedrag veranderen.

Dat resveratrol invloed heeft op het leven van diverse levende wezens is niets nieuws en is al vaker in het nieuws gekomen door zijn positieve invloed voor het menselijk lichaam. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het stofje de levensduur van fruitvliegen, muizen en bepaalde soorten schimmels aanzienlijk kan verlengen. Onderzoekers van de Arizona State University hebben nu ook ontdekt dat bijen er ook langer van leven.

Bijen leven ook langer

Het is gebleken dat onder normale omstandigheden de levensduur van de honingbijen aanzienlijk verlengd wordt,” concludeert onderzoeker Brenda Rascón. Het zette de onderzoekers toen aan het denken. Want wat zorgde er nu concreet voor dat de bijen 33 tot 38 procent langer leefden? “Omdat hetgeen we eten een belangrijke bijdrage levert aan onze fysieke gezondheid, keken we hoe gevoelig de bijen waren voor suiker en hoe sterk ze geneigd waren om dat te eten,” vertelt onderzoeker Gro Amdam. “Bijen schransen suiker normaal gesproken naar binnen en hoewel het goed voor ze is, weten we dat teveel suiker eten niet per se goed is.”

De onderzoekers bestudeerden het eetgedrag van de bijen en ontdekten iets bijzonders. De bijen die resveratrol toegediend kregen, waren veel minder gevoelig voor suiker. Ze kregen verschillende oplossingen met daarin suiker voorgeschoteld, maar hadden er niet zoveel interesse voor. Tenzij de concentratie suiker heel hoog was.
De onderzoekers zetten nog een experiment op waarin de bijen zoveel suikerwater konden nuttigen als ze wilden. De bijen die resveratrol toegediend hadden gekregen, namen er wel wat van, maar ze verslonden het voedsel niet. De onderzoekers stellen dat het best mogelijk is dat er een verband is tussen het feit dat bijen die resveratrol toegediend krijgen meer eten en het feit dat ze ook langer leven. “Het is mogelijk dat resveratrol werkt door een mechanisme dat samenhangt met het beperken van het aantal calorieën: een maatregel waarvan we weten dat het er in verschillende organismen voor zorgt dat ze langer leven.”

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin