Friuli, Italiaanse streek met fantastische witte wijnen

Friuli, Italiaanse streek met fantastische witte wijnen

Friuli ligt in het noordoosten van Italië. Het grenst aan de ene kant aan de Adriatische zee en aan de andere kant aan Slovenië en aan de Alpen.

Meer achtergrondverhalen…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”

    ” ]

Friuli, dat officieel door het leven gaat als Friuli-Venezia Giulia, is niet zomaar een stukje Italië, het bestaat uit de provincies Udine, Pordenone en uit delen van de provincie Gorizia. Dit is alleen maar een beetje de topografische kennis, Friuli is meer, Friuli is wijn en wat voor wijnen.

Friuli, Italiaanse streek met fantastische witte wijnen
Mooie proeverij met wijnen uit Friuli met veel wijnprofessionals.

Friuli is niet alleen Italiaans, Friuli is veel Romaans maar ook Slavisch. Landschappelijk is Friuli heel divers. Hoge bergen, diepe dalen, vlak land en alles wat er tussenin ligt. Ga je zuidoostelijk, dan wordt het landschap steeds vlakker en noordwestelijk ga je de voor-Alpen in. Wijngaarden liggen tot op 1200 meter hoogte en de diversiteit in wijnen, hoogteverschillen, druivenvariëteiten en micro-klimaten is enorm.

De proeftafel met de wijnen van Il Roncal.
De proeftafel met de wijnen van Il Roncal.

Verschillende keren heb ik wijnen geproefd uit het noorden van Italië en ook uit Friuli. In Friuli vind je onder andere de bekende en wereldwijde druivenrasssen Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Cabernet Franc maar ook de inheemse druivenrassen Refosco, Picolit, Pignolo, Ribolla Gialla, Fruiliano en Prosecco.
Prosecco is wel de meest bekende wijn uit Friuli. Bijna iedereen heeft wel eens een Prosecco gedronken. Prosecco kan heel mooi zijn en voor een goedkopere concurrent van Champagne of Cava doorgaan. Nu is Prosecco niet de beste wijn die er in Friuli gemaakt wordt want er is meer.

Friulano on Tour
Afgelopen week was ik op de Europatour van Friulano on Tour. Deze wijntour gaat bijna heel Europa door, waaronder Hamburg, Berlijn, Rome, Brussel, Kopenhagen en Amsterdam.
Waarom gaat een wijnstreek op tournee? Friuli is een onbekende wijnstreek en dat merk je ook aan de prijzen die ze voor de wijnen vragen. Supergoedkoop is het niet maar de prijs/kwaliteit is enorm goed. Daarom is Friulano on Tour door Europa aan het reizen, om de diverse wijnen en wijnmakers aan nieuwe importeurs en de wijnen te laten proeven door de professionals. Wijnen uit Friuli hebben recht op meer bekendheid want ze zijn té mooi om in Italië te laten.

Friuli, Italiaanse streek met fantastische witte wijnen
Het wijngoed Il Roncal.

Op de proeverij van Friulano on Tour vond ik een aantal prachtige wijnen die ik je niet wil onthouden. Niet alles was top maar een aantal sprongen er wel uit. Namen die je moet onthouden en opslaan in de database in je hoofd. Mocht je deze wijnen tegenkomen, aarzel dan niet om ze aan te schaffen en geniet ook van de heerlijke wijnen van Friuli.

Tips, namen van importeurs en wijnen die eruit sprongen uit Friuli:

Tips kan ik je makkelijk geven. Met name de witte wijnen uit Friuli waren zeer mooi. Druivenrassen die mij konden bekoren waren de Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en als topper de Friulano.

Mooi vormgegeven wijnflessen bij la Ginestra.
Mooi vormgegeven wijnflessen bij La Ginestra.

Voor de rode wijnen natuurlijk de Refosco dal Penduncolo Rosso maar ook de Cabernet Franc en de Merlot. De Merlot geeft hier in het hoge noorden van Italië heerlijk frisse wijnen die niet te log zijn en redelijk laag in het alcohol zitten maar toch een heerlijke rijpheid bezitten.
De Friulano was gewoonweg prachtig, licht aromatisch en een prachtig smaakpalet.

  • Van de wijnboer van Ca’Ronesca uit Gorizia was de Sauvignon Blanc heerlijk geparfumeerd en zeer fris met lengte en diepte.
  • Van Azienda Agricola Grillo uit Udine waren alle wijnen werkelijk prachtig, rood en wit waren zuiver, vol en met complexiteit.
  • Il Roncal uit Udine heeft een hele mooie serie witte wijnen maar ook de rode wijnen waren zeer goed
  • La Ginestra uit Gorizia heeft ook een aantal prachtige witte wijnen, vooral de Pinot Grigio sprong er zeer positief uit. Ook zijn de etiketten werkelijk zeer mooi vormgegeven en de vormgeving liep ook door in de capsules, zeer aantrekkelijk om te zien.
  • Azienda Agricola la Viarte uit Udine heeft een serie eigentijdse serie wijnen die zeer karakteristiek zijn en er zo uitsprongen.
  • Pizzulin Denis uit Udine heeft buiten de prachtige etiketten een hele mooie serie witte wijnen, van de rode serie was ik minder onder de indruk.

Werkelijk een prachtige streek daar in het hoge noorden van Italië. Friuli moet op de wijnkaart komen van de gemiddelde wijndrinker. Hou je van witte wijnen dan moet je toch eens een wijn uit Friuli kopen en evenveel genieten van de mooie en prachtige wijnen die Friuli rijk is.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin