Franse ‘Nazi’ champagnes zoeken een veilig onderkomen

Twee flessen Franse champagne die in beslag werden genomen door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna bevrijd werden door een Britse RAF soldaat zullen worden geveild door Hanson Veilinghuis.

De veilingdagen lopen van 20 tot 22 juni in het Verenigd Koninkrijk. Veel geld zal er niet worden betaald voor deze twee vrijheidsstrijders. De verwachte opbrengst ligt tussen de € 150 tot € 220. Wel zijn het echte overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. De etiketten zijn opnieuw overgedrukt door de Nazi’s en hebben opdrukken van: “Wehrmachts – Marketenderware Verkauf in Freien Handel verboten en “Reserve à la Wehrmacht, Achat et Revente interdits .

Boven en helemaal boven zijn twee voorbeelden van etiketten uit de Tweede Wereldoorlog. Let op de speciale bedrukking (in rood).
Tijdens de bezetting van Frankrijk door de Nazi’s zijn er enorme hoeveelheden Champagne richting Berlijn gegaan. Er is zelfs een permanent kantoor van de Nazi’s geweest in Reims om die transporten te begeleiden en te controleren. Het is ongelooflijk dat deze twee Champagnes nog bestaan. De nazi-partij had tussen 1940 en 1945 enorme consumptiedrang naar Champagne voor de grote feesten die zij organiseerden.

De zogenaamde “victorie vintage” van 1945 is misschien wel de meest gevierde van alle wijnjaren in de hele historie. Onsterfelijke wijnen als de Chateau Mouton-Rothschild 1945 brengen enorme bedragen op tijdens veilingen. De laatst verkochte Mouton Rothschild 1945 dateert uit 2006 en die bracht toen $ 28.750 op.
Chateau Mouton Rothschild 1945 is de eerste wijn van Baron Philippe waarvoor ze speciaal een etiket voor hebben laten maken. Deze traditie is tot nu toe elk jaar voortgezet.

Meer info over Chateau Mouton Rothschild 1945 vind je op https://www.wijngekken.nl/2012/01/08/de-etiketten-van-chateau-mouton-rothschild-1945/

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin