Frankrijk, het mooiste wijnland ter wereld

sophie cinier met haar mooie wijn uit de bourgogneFrankrijk, het mooiste wijnland ter wereld en misschien wel mooier dan Italië. Met Frankrijk heb ik een haat-liefde verhouding.

Frankrijk is een heel mooi wijnland. De wijnen zijn divers en er zijn strenge regels in het land die de consument beschermen tegen een té gretige wijnboer.

Frankrijk, het mooiste wijnland ter wereld champagne in koelerDe streken mogen er zijn, de wijnen die uit die streken komen mogen er ook zijn. Door de strenge regels met betrekking tot irrigatie, snoeien, opbrengsten per hectare zijn de wijnen veelal mooi die uit de druiven tevoorschijn komen. Soms vallen de wijnen ook weer tegen en dat komt door het klimaat. Een aantal wijndistricten liggen in Frankrijk op ongunstige plekken qua klimaat. Hagelbuien in Bourogogne, Nachtvorst in Champagne en de Elzas, maar ook in de Chablis. Grote problemen voor soms kleine wijngaardeniers.

Afgelopen week had ik een wijnproeverij met louter wijnen uit Frankrijk. Tijdens de proeverij van French Wine Discoveries kwam ik ook een aantal mooie wijnen tegen uit de diverse regio’s. In theorie ken ik al die streken wel en veelal ook in de praktijk en toch word je weer verrast van de kwaliteit die Frankrijk kan voortbrengen met zijn wijnen.

 

Frankrijk, het mooiste wijnland ter wereld

Bourgogne en Bordeaux

Iedereen kent de streken Bourgogne en Bordeaux wel. Bourgogne is kleinschalig ondanks dat het een langgerekt gebied is. De wijngaarden zijn veelal klein en de opbrengsten die van de wijngaard komen zijn ook klein. Dit in tegenstelling tot Bordeaux. Hier zijn de wijngaarden veel groter en kan de grootte wel oplopen naar 20 hectare. De Bordeauxstreek is vlakker en het maakt het werk in de wijngaarden makkelijker. In de Bourgogne zijn de wijngaarden klein en vaak in familiebezit. De vinificatie methoden zijn oud en worden van vader naar zoon of van vader naar dochter overgedragen.

verschillende witte wijnen uit de chablis gemaakt van chardonnay

Bourgogne heeft mij weer verrast met zijn wijnen. De mooie frisse wijnen uit de Chablis tot de warme wijngaarden rond Masson. Ondanks dat hier dezelfde druiven worden verbouwd zijn de wijnen heel anders en het is maar bijna 200 kilometer is.

de dochter van de wijnboer heeft ook verstand van wijn

Frankrijk, het mooiste wijnland ter wereld

Jurançon en Loire

Wat mij het meest heeft verrast zijn de wijnen uit de Loire en Jurançon.
In het Loire district komen rode en witte wijnen vandaan. De rode wijnen zijn gemaakt van cabernet franc, Pinot Noir en Gamay. Heel eigentijdse wijnen die de strijd met de rest van Frankrijk en ook met de hele wereld aankunnen.
droge en zoete witte wijnen uit de jurancon gemaakt van gros manseng en petit mansengDe witte wijnen worden hoofdzakelijk gemaakt van de Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. De wijnen uit het Loire gebied moet je eens proberen. Ze zijn niet populair bij de massa en hierdoor betaal je dan ook relatief lage prijzen.

Jurançon heeft mij zeer verbaasd. De zoete wijnen uit Jurançon ken ik wel. Op deze proeverij heb ik ook kennisgemaakt met droge en halfdroge wijnen uit de Jurançon. De druivenrassen die ze daar verbouwen zijn de Gros Manseng en de Petit Manseng voor de witte wijnen. In de naburige gemeenten komen de rode wijnen vandaan die hoofdzakelijk gemaakt zijn van de druivenrassen Tannat en Cabernet Sauvignon.
Wat een mooie wijnen komen er uit de Jurançon. Het wijndistrict ligt tegen de Pyreneeën aan en heeft weersinvloeden die vanaf de Atlantische Oceaan komt. Het is er in de zomer heel heet met prachtige nazomers. De kleuren die je dan ziet in het wijngebied zijn onbeschrijflijk. Je moet er eens naar toe en de ondergaande zon zien vertrekken met een heerlijk glas met droge witte wijn uit de Jurançon in je glas.

rode wijnen uit de languedoc en roussillon

Frankrijk, het mooiste wijnland ter wereld en de French Wine Discoveries proeverij

Een globale indruk zal ik je wel geven van deze proeverij van French Wine Discoveries. Meer dan interessante wijnen die ik heb geproefd kwamen van Chateau Montana, dit wijndomein had een prachtige wijn van Grenache blanc en Grenache Gris, ongeëvenaard mooi met een prachtige concentratie en structuur.
Uit de Loire streek proefde ik een Valencay, een vrij nieuwe AOP in Frankrijk. De AOP ligt ten noorden van Pouilly Fumé en Sancerre en de AOP zijn maar een paar hellingen. Een prachtige Sauvignon Blanc en een interessante rode wijn van Gamay.

Van Sophie Cinier (foto bovenin) heb ik een zeer mooie Viré Clessé geproefd, bijna vrouwelijk, een schoonheid met mineraal. Het is bijna niet te geloven dat dit soort wijnen ook uit de Macon komen.
Van Domaine du Cinquau in de Jurançon proefde ik een prachtige droge wijn van de Petit Manseng, een lichte houtopvoeding had deze wel gehad. Op oude barriques van 8 jaar oud en deze was alleen maar om de wijn wat oxidatie te geven. Werkelijk prachtig.

Frankrijk, het mooiste wijnland ter wereld viré clesse, jurancon, valencay

Gelukkig heb ik een paar flessen mee kunnen nemen waar de proefnotities snel op wijngekken.nl verschijnen.
Martin