Eline Jaarsma – Een goed wijnjaar

Eline Jaarsma Een goed wijnjaar

Recentelijk heeft Eline Jaarsma, Register Vinoloog, een boek op de markt gebracht, genaamd “Een goed wijnjaar”. Hierbij mijn recensie.

Het boek is een samenbundeling van 80 columns, die uiteraard handelen over wijn en spijs in de vier seizoenen van het jaar. Korte, op zichzelf staande stukjes die geschreven zijn in een ongecompliceerde, speelse stijl met hier en daar een serieuze knipoog. Ik heb het boek gelezen en ga wat zaken die mij zijn opgevallen uitlichten, om u een indruk te geven.

In het begin van het boek staat onder de naam “in zes seconden wijn proeven” een sterk verhaal over het onderscheid tussen slobberwijn en kwaliteitswijn. Een helder en duidelijk verhaal, zeker nuttig voor degenen die op het gebied van wijnaankopen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

In het boek worden met enige regelmaat “wikipedia” definities geciteerd. Ondanks dat er met de inhoud van die verklaringen niets mis is, om te lezen geeft dit een wat statische indruk.

Het Sinterklaasgedicht in “Mijters goede wijn” is een highlight!

In “oproep tegen wijnverspilling” staat een fraai pleidooi om ook goede wijn te gebruiken als kookwijn. Dus geen goedkope wijnen gebruiken in uw gerechten, dat komt uw gerecht niet ten goede!

Mooie uitdrukkingen staan er ook in, wat dacht u van” lentedruiven” of “aan Tavel”.
En “verlengmijnvakantie(wijn)gevoelreceptje”. Iets voor scrabble?

In “Hokje Chard of Sauv” wordt nog eens opgeroepen om ook eens wijnen uit te proberen die niet gemaakt zijn van de geijkte druivenrassen. Een aantal druivensoorten worden overigens in het boek apart onder de loep genomen.

Goed om te lezen dat er ook aandacht wordt besteed aan Nederlandse wijn in de column “Thuisblijverswijn”.

Resumerend: “Een goed wijnjaar” is een leuk en plezierig lezend boekje, voor een ieder die in wijn en spijs is geïnteresseerd. Een mooi kado-idee (€ 16,95) voor de komende feestdagen!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!