Eindelijk een wijn zonder sulfiet?

Eindelijk een wijn zonder sulfiet?

Is het eindelijk zover? Is er nu eindelijk een wijn zonder sulfiet op de markt? De eerste wijn met vergunning voor het toepassen van 100% natuurlijke sulfiet vervanger is een feit. Is het nu eindelijk afgelopen met het sulfiet in de wijn?

Wijnhoeve Colonjes heeft een voortrekkersrol met het maken van Novatura en het is de eerste wijn met een vergunning voor het toepassen van een 100% natuurlijke sulfiet vervanger in wijn.

Delta Wines zet nieuwe innovatie in de markt met een wijn zonder sulfiet?

Delta Wines heeft een nieuwe innovatie in de markt gezet: Novatura, de eerste Europese wijn met 100% natuurlijke sulfiet vervanger. Donderdag 17 september was hiervan de presentatie en de wijn is direct verkrijgbaar bij Marqt.

Delta Wines is er trots op om een nieuwe innovatie in de Nederlandse markt te kunnen presenteren.

Samen met wijnmaker Adam Dijkstra en met Rob ten Herkel en Ton Kléberg van Biolethics, die de sulfiet vervangende stof ontwikkelden, is deze wijn gemaakt. Delta Wines is er trots op om vanuit haar rol als grootste importeur en voorstander van innovaties Novatura in de markt te zetten. Wat deze wijn zo bijzonder maakt? Dat leest u hieronder.

Hoe het kleine Nederland groots is in de wijnwereld!

Wijn van Nederlandse wijnmakers heeft een enorme opmars gemaakt en is inmiddels in wijnwinkels en bij sommeliers een onmisbaar onderdeel van het assortiment. Maar Nederland is innovatief en gaat verder dan dat!

Delta Wines is er trots op om een nieuwe innovatie in de Nederlandse markt te kunnen presenteren.

Om de beste wijnen van vaderlandse bodem te maken is vakmanschap nodig. Adam Dijkstra, wijnmaker van Wijnhoeve en biologische wijngaard De Colonjes is zo’n vakman. Hij is specialist in biologisch en ecologisch verantwoord werken in de wijngaard en tijdens het wijn maken.

Biolethics heeft op basis van jarenlange ervaring in de ontwikkeling van natuurlijke conserveermiddelen onderzoek gedaan naar sulfiet en heeft een 100% natuurlijke sulfiet vervanger gevonden. Adam heeft hiermee tijdens het vinificatieproces gewerkt. Het is gelukt om het gebruik van deze sulfiet vervanger, genaamd “Estaan”, succesvol toe te passen in wijn, op dezelfde momenten als gebruikelijk sulfiet wordt toegevoegd aan wijn.

De eerste en enige met vergunning voor het toepassen van sulfiet vervanger

Wijnhoeve en biologische wijngaard De Colonjes in Groesbeek verkreeg als eerste wijnbedrijf van de Nederlandse overheid de vergunning om deze natuurlijke sulfiet vervanger, Estaan, te mogen toepassen. Estaan is een natuurlijk polyfenolen complex, geëxtraheerd uit plantaardig materiaal en heeft geen invloed op de smaak en het karakter van de wijn. En het is gelukt! Eindelijk een topkwaliteit wijn die helemaal natuurlijk is, zonder chemische toevoegingen.

Hoe het kleine Nederland groots is in de wijnwereld!

Hoe natuurlijk is sulfiet eigenlijk en welk effect heeft het in de wijn en op ons lichaam?

Rob ten Herkel en Ton Kléberg zijn 5 jaar geleden op het idee gekomen onderzoek te doen naar sulfiet. Zij doen dit vanuit hun bedrijf Biolethics, dat gespecialiseerd is in onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van 100% biologische en natuurlijk conserveermiddelen voor de voedselindustrie.

De liefde voor wijn in combinatie met de geluiden die zij hoorden over lichamelijke reacties op sulfiet na het drinken van wijn, zorgde ervoor dat zij dit toch eens wilden onderzoeken.

Middels een platform van diverse wetenschappers en universiteiten werd na 4 jaar testen een 100% natuurlijke sulfiet vervanger ontwikkeld. Bij het toepassen in wijn was daarbij de hoogste eis dat al haar eigenschappen, aroma en smaak behouden blijft. Een lange weg en grote investering, maar met succesvol resultaat!

Sulfiet kun je tegenkomen met de benamingen als:
CONSERVEERMIDDELSULFIETS02ZWAVELDIOXIDEZWAVELIGZUUR

Lancering Novatura in de Nederlandse mar(q)kt

Een innovatie is geslaagd! Donderdag 17 september was de officiële lancering van Novatura van Colonjes. Vanaf nu staat deze wijn, de eerste Europese wijn met 100% natuurlijke sulfiet vervanger, in de winkel, bij Marqt. Een innovatie die in een belangrijke consumentenbehoefte voldoet, het kunnen kopen van producten zonder allergenen.

Novatura: Pinot met pit

De Pinot Noir uit 2019 is licht, zoals ‘ie hoort. Maar wel pittig licht, dankzij het warme seizoen vorig jaar. Je proeft vers fruit: kruidige wilde kersen en bramen, met de geur van hout en vanille. De pinot smaakt koel op z’n best, dus we hopen op een vriendelijke herfst. Zonder hoofdpijn* – dat maakt deze robijn extra bijzonder.

Sulfiet kan je tegenkomen in talloze producten. Hieronder vindt je een lijst waar sulfiet allemaal in zit.
AardappelproductenKant en klaar producten als soepen en instant poederSchaaldieren
Alcoholische dranken (verschillende)Kant– en klaar maaltijdenSnacks
AzijnKoek/biscuitStroop en suikerstroop
BierKruidenmixenSuiker
BrandyLikeurenUien– en knoflookpasta
Gedroogde groentenMaïzenaVis (gedroogd en gezouten)
Gedroogde vruchtenMosterdVleesvervangers (soja-eiwit)
Gedroogde zuidvruchtenOntbijtgranen met fruitsmaakVleeswaren
Gekonfijte vruchtenPaddestoelen/champignonsVruchtenconserven
GelatinePatéVruchtensap
GlucosestroopRode kaasWhisky
GraanproductenRumWijn
Groenten in azijn, pekel of olie (bijv. augurken)SaladesWorstjes
JamSauzen, kant-en-klaarZetmeel

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat sulfiet onherroepelijk leidt tot hoofdpijn of hier de enige boosdoener van is. Dat ligt er ook aan of je er gevoelig voor bent (sulfiet is een allergeen) en natuurlijk aan de hoeveelheden die je drinkt – dat heb je zelf in de hand.

Voor meer informatie over Delta Wines, grootste wijnimporteur van Nederland: http://www.deltawines.eu

2 gedachten over “Eindelijk een wijn zonder sulfiet?”

  1. Wat dacht je van de wijn van Stan Beurskens, Alba Pura. Een riesling met een sulfietvervanger Citroenmelisse die is vorig jaar op de markt gekomen.
    Ik heb hem meegenomen naar de Stammtisch Onologen Bernkastel 1948. Hier zaten heel wat kenners bijeen o.a. Keiper (oud kellermeister Reichsgraf v kesselstatt) Norbert Kreuzberg (oud kellermeister Wegeler VDP Bernkastel, Dr Harald Schoeffling (oud directeur Klonenzüchtung Rheiland- Pfalz, etc. Kreeg een goede beoordeling en was “nicht oxidiert”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *