Eigen eten en wijn meenemen in restaurants, een nieuwe trend?

Restauranthouders proberen op allerlei manier het hoofd boven water te houden. Door de crisis blijven veel potentiële klanten lekker thuis bij de kachel en laten de restaurants zijdelings liggen.

Restaurant-eigenaren hebben het niet makkelijk. Ze proberen allerlei manieren uit om de omzet op peil te houden. Zo zijn er restaurants waar gasten zelf hun wijn mee mogen nemen en er zijn zelfs restaurants waar klanten zelf hun eten mogen meenemen.
Volgens Koninklijke Horeca Nederland zullen restaurants dit jaar zeventien procent minder verkopen dan in het topjaar 2007. Chef-kok Oscar Nanninga van restaurant Van De Kaart vertelde in de Telegraaf toch iets te moeten in deze tijden van crisis. Restaurant Basis in Amsterdam kiest er zelfs voor dat klanten zelf hun eigen eten mee mogen brengen. Gasten nemen van alles mee, van een eigen gemaakte lasagne tot een bezorgde pizza.

Restaurant Basis in Amsterdam heeft zijn deuren afgelopen jaar geopend en het concept blijkt enorm populair. In de laatste twee jaar zijn ongeveer 10% van alle café’s in Amsterdam gesloten vanwege de crisis, maar restaurant Basis gebruikt deze situatie juist om hun onderneming winstgevend te maken. Dat doen ze door simpelweg je eigen eten mee te laten nemen. Niet alleen eten van thuis, maar ook voedsel van bijvoorbeeld de goedkope pizzeria op de hoek is toegestaan. Het restaurant zorgt voor het servies, bestek, servetjes en zelfs van de ovens kan je gebruik maken, zodat je zelf je eten klaar kan maken op gewoonweg opwarmen. Het enige waar je voor betaalt, zijn de drankjes!

Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland onderschrijft de trend waarbij restaurants testen waar klanten hun eigen eten en drinken mogen meenemen en dat zie je ook terug bij verschillende wegrestaurants.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin