Eerste wijnappellatie in China!

Helan Mountain

China heeft sinds 1 februari 2013 zijn eerste beschermde wijnappellatie.

Op 5 december 2012 vaardigde de 10de Assemblee van de Autonome Regio Ningxia een reglement uit ter bescherming van de appellatie Mount Helan. Zo is sedert 1 februari 2013 Mount Helan de eerste beschermde wijnappellatie van China. Waarschijnlijk volgen er nog andere wijngebieden, zoals Changli in de provincie Hebei of Yantai in Shandong.

China is een immens groot land. Waar ongeveer ligt Mount Helan? Het gebied is te vinden bij de stad Yinchuan in de autonome regio Ningxia. Op de kaart: even ten noorden van China’s geografische centrum.

Mount Helan ligt op dezelfde breedtegraad als Bordeaux, maar dat zegt natuurlijk niets. De meeste regen valt tussen juli en september, variërend van 200 tot 800 mm al naargelang de regio. Toch is Ningxia vrij onberekenbaar: wanneer er voldoende regen valt in het noorden, wordt het zuiden vaak geteisterd door droogte, en vice versa. Wel is Ningxia de regio met de meeste uren zon: 3000 uur per jaar. Een klimaat met continentale trekken dus. Momenteel zijn in het gebied tien wijnbedrijven actief.

De wijnflanken zijn uitlopers van de 3.556 m hoge Mount Helan die uitgeven op alluviale vlaktes. Sommige kenners vergelijken de wijnen van Ningxia met die van Châteauneuf-du-Pape. Zo vinden we er reeds tal van rijke investeerders terug. Omdat de meerderheid van de bevolking moslim is, wordt het merendeel van de wijnen uitgevoerd. Misschien kunnen we binnenkort de vergelijking maken?

Bron: wijnkring.be, wijninfo.nl

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!