Een wijntje bij de kapper, lekker toch?

Een wijntje bij de kapper drinken terwijl je geknipt wordt? Een heerlijke rosé drinken terwijl je nagels weer op en top verzorgd worden? Dat moet toch kunnen?

Naar verwachting komt de Tweede Kamer na het zomerreces gauw bijeen om te debatteren over alcohol-gerelateerde onderwerpen. Zo staat de behandeling van de wijziging van de Drank- en Horecawet gepland voor de eerste week (1, 2 of 3 september). Ook een schriftelijke bespreking van de Wet regulering mengformules van Ziengs (VVD) wordt mogelijk na augustus ingepland. KVNW volgt beide wetsvoorstellen op de voet.

Een wijntje bij de kapper moet toch gewoon kunnen

Als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus zijn in het parlement veel plenaire debatten en commissievergaderingen verschoven of tot nader order uitgesteld. Afgelopen weken stonden er voor het eerst steeds vaker niet-corona gerelateerde onderwerpen op de agenda. Langzamerhand wordt ook de lange termijnplanning meer zichtbaar. Daarbij moet rekening worden gehouden met dat het begin van het zomerreces (3 juli) nadert. Het overgrote merendeel van de debatten wordt dus over de zomer heen getild.

Doordat beide voorstellen betrekking hebben tot de Drank- en Horecawet bestaat er een kans dat beide wetten in eenzelfde debat worden besproken. Voor het blurringsvoorstel wordt ook een schriftelijk overleg gepland: daarin kunnen Kamerleden schriftelijk vragen stellen en opmerkingen plaatsen.

Debat over wijziging Drank- en Horecawet

In de voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet worden prijsacties van meer dan 25 procent korting op alcoholische dranken verboden, moeten online verkopers de leeftijd van hun klanten nogmaals verifiëren en mag een fles bij de koper, en niet bij een buurman, worden afgeleverd. Ook moeten online verkopers een ‘geborgde werkwijze’ opstellen. Een impressie van de wetswijziging is op te vragen via het secretariaat. Een tijdlijn van de voorbereiding van deze nieuwe Drank- en Horecawet is hier te vinden.

Debat over Wet regulering mengformules

In de Drank- en Horecawet wordt een verschil gemaakt tussen horeca- en slijtersbedrijven. Enkel zij mogen alcohol schenken. In het wetsvoorstel van Ziengs wordt een derde categorie daaraan toegevoegd: ‘gemengde kleinhandelsbedrijven’. Zie hiervoor ook dit artikel uit juli vorig jaar. Het voorstel moet worden bezien tegen de achtergrond van het levendiger maken van winkelstraten en binnensteden. Denk daarbij aan een wijntje bij de kapper of bij de schoonheidssalon. Ook mogen slijterijen als ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ hapjes verkopen of proeverijen organiseren.

Er zijn voor- en tegenstanders over dit onderwerp. Een wijntje bij de kapper of bij de nagelstudio geeft meer vrijheid voor de consument en misschien zal het dan ook een opleving geven in deze branche.

Een gedachte over “Een wijntje bij de kapper, lekker toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *