Een vriendelijk welkom op….De Kleine Schorre

De kleine schorre

Op de ‘Dag van de Arbeid’, oftewel 1 mei jl. bezochten mijn gezin en ikzelf “Wijnhoeve De Kleine Schorre” in Dreischor, Schouwen Duivenland.

IMG_3749Nadat ik mij bij het vorig jaar verbouwde en zeer mooi uitziende proeflokaal had aangemeld en mijzelf bekend had gemaakt als een van de eigenaren van Wijngekken.nl, was het tijd om wat te proeven.

Op dit moment hebben ze nog maar drie wijnen op voorraad, Schouwen-D®uiveland Gris+ 2012, Schouwen-D®uiveland Barrique+ 2011 en Brut de Zélande – Crémant de Kleine Schorre….de rest is (helaas) uitverkocht.

In het zonnetje gezeten op hun grote terras en al proevende, kwam de vriendelijke wijnbarman mij vertellen dat hij ‘De Baas’ had gebeld en Johan (van de Velde = de eigenaar van De Kleine Schorre) was onderweg.

IMG_3751Hij wilde graag de kelders laten zien (of was hij razend benieuwd naar de bezoeker die claimde één van de WijnGekken te zijn…?!) aan ons en na een paar minuutjes was Johan van de trekker gesprongen (nou…, gesprongen….hij liep op krukken….ongevalletje met de cross).

Wetende dat het assortiment op dit moment niet erg groot was en voor hem in levende lijve een échte WijnGek stond, verontschuldigde hij zich hierover en vertelde er direct bij dat tussen 8 en 10 mei 70.000 flessen gebotteld gaan worden.

Wederom wordt hiermee de oogst van voorgaande jaren overstegen… Die zijn daar goed bezig op De Kleine Schorre…

Vorig jaar hebben wij een interview met De Kleine Schorre op de website geplaatst. Dit leuke interview is HIER TE LEZEN.

Een persoonlijke rondleiding van Johan himself is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Rondleidingen worden natuurlijk wel verzorgd op het wijndomein en mocht u interesse hebben dan kijkt u eens rustig rond op de site van De Kleine Schorre.

IMG_3750Dat het wijnbedrijf een dynamische onderneming is blijkt wel uit het feit dat ze een wijnpers ‘over’ hebben. Johan heeft een nieuwe wijnpers gekocht, omdat de andere iets te lang over het persen deed. Ja, als je bijna 11 hectare aan wijnstokken hebt staan dan moet het persen wel een beetje snel gebeuren.

Mocht je interesse hebben in deze wijnpers (zie foto) neem dan even contact met mij op (chris@wijngekken.nl).

Zoals gezegd….de wijnen staan in de cuves en barrique te wachten tot 8 mei aanstaande en dan mogen ze eruit. Eruit, de fles in voor de consument. Johan ziet liever dat ‘zijn’ wijnen nog eventjes op fles rusten, want hierdoor winnen zij nog wat meer body. Maar ook jong kunnen ze natuurlijk gedronken worden. Wat je zelf het lekkerst vindt!

Wist u overigens dat er een wijn van De Kleine Schorre op de menukaart stond van The Nuclear Security Summit in Den Haag? Barack Obama himself heeft deze wijn mogen proeven! De witte Auxerrois/Pinot Gris 2012. Helaas is het mij onbekend wat hij er precies van vond, maar ik ken de wijn en dus kan het bijna niet anders dan dat Obama de wijn zeer smakelijk vond!

michelle-and-barack-obama-red-wine-lover

Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije te Zwolle verzorgde de lunch. Johan vertelde mij dat het nog een groot probleem was om deze wijn te leveren.

Hij had nog maar een (te) kleine voorraad van deze wijn en dus moesten er reeds geleverde wijnen teruggevraagd worden…

Wat ik niet onvermeld wilt laten is dat de Boerderijwinkel geheel vernieuwd is. Aldaar zijn de streekproducten te koop en natuurlijk ook de heerlijke wijnen van De Kleine Schorre. Ook zijn er twee ‘andere wijnen’ te koop. Een roséwijn en een witte wijn uit Luxemburg. Luxemburg…hoor ik u denken? Wat heeft Zeeland nu met Luxemburg te maken?

Johan van de Velde heeft bij Cep D’or in Luxemburg een wijnopleiding genoten en de samenwerking is tot op vandaag warm en intensief. Kan ook niet anders, want de wijnboeren in Luxemburg hebben zoveel ervaring in het wijnmaken…. De Nederlandse wijnboeren komen net kijken en het is dus niet verwonderlijk dat zij hun kennis opdoen bij meer ervaren branchegenoten…

IMG_3743Deze samenwerking heeft ook geresulteerd in een tweetal wijnen die De Kleine Schorre in de verkoop heeft staan. De witte wijn (Zeeuwsch Schorretje Blanc) is, volgens Johan, uitgeroepen als de beste aspergewijn. Voor de zekerheid heb ik een flesje meegenomen (en betaald!) en zal deze wijn zelf kritisch beoordelen….

Ik weet niet of u iets te doen heeft op 1 en/of 2 augustus 2014, maar als u in de buurt bent van Dreischor of op vakantie bent op Schouwen Duivenland, dan moet u toch echt het Zeeuwse Wijnfeest meemaken.

Wel 4.000 bezoekers komen hierop af! Dé wijnhappening van het jaar aldaar op de Zeeuwse eilanden en omstreken! Livemuziek, hapjes, wijn,……en een nieuwe WIJNKONINGIN zal er gekroond worden!

MIS HET DUS NIET!!!

PS Johan heeft toegezegd diverse wijnen (nieuwe oogst) weer te laten proeven door de WijnGekken. Dus hebt nog eventjes geduld en de wijnen van De Kleine Schorre staan weer te bewonderen op natuurlijk….

Wijngekken.nl…..

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!