Een Petrus voor de prijs van een flatje!

Een Petrus voor de prijs van een flatje!Hoe ouder de wijn, hoe beter die wordt. Tenminste, dat denken de mensen die miljoenen uitgeven voor een paar flesjes wijn. Een Petrus voor de prijs van een flatje! Ja, dat is ook mogelijk en als je zulke prijzen betaald moet je toch wel een behoorlijk centje verdienen.

Een paar weken geleden waren er weer zo een paar wijnen geveild bij de Christie’s in New York. Het waren onder andere 12 flessen van het bekende Chateau Petrus 1961 uit de Pomerol die daar op de veiling verschenen. Een fantastische wijn uit een nog meer dan fantastisch jaar. De kist met druivensap in glas moest een luttele 50.000 tot 90.000 dollar op gaan brengen op de veiling. Maar zoals het gaat in een recessie: bracht het kistje veel meer op.

 

Een Petrus voor de prijs van een flatje! Die is gek…

Kistje wijn voor een prijs van een flatje
Een niet zo een klein beetje meer ook, de wijnen brachten bijna het dubbele op en werden uiteindelijk verkocht voor het bedrag van 144.000 dollar!. Het is een wereldrecord geworden voor wat er voor een chateau Petrus betaald is.

De veiling werd gehouden op 29 oktober en heeft naar verluidt rond 2.105.340 dollar opgebracht.

Ondanks de donkere wolken van de recessie en de daling van de wereldeconomie, werd het merendeel van de wijnen op de veiling verkocht voor veel hogere prijzen dan de schattingen van tevoren lieten zien. De gehele partij van Petrus wijn werd verkocht tegen 150% boven de ramingen, waaruit blijkt dat de rijke wijnkenners helemaal klaar zijn voor de feestdagen. Een kistje chateau Lafite 1982 uit de Pauillac bracht bijvoorbeeld een dikke 50.000 dollar op en ging natuurlijk richting Azië.

Wijn specialist Charles Antin van Christie’s Amerika zei: “De verkoop van fijne en zeldzame wijnen bij Christie’s New York heeft maar weer laten zien dat er nog steeds een markt is voor dit soort wijnen. De chateau Petrus 1961 is het neusje van de zalm en was het hoogste bedrag wat er voor een Petrus op een veiling is betaald.” Dus het is zo gek nog niet: Een Petrus voor de prijs van een flatje!

Eerder werden een tiental van Petrus 1961 verkocht bij Christie’s. De geschatte prijs van deze wijnen was op dat moment 35.000 dollar tot 44.548 dollar en bracht toen 37.604 dollar op.

De proefnotitie van de fles was: “Terecht een van de briljante supersterren van de veiling. Diep, vol, vlezig met een zijdeachtige textuur wat voor een Pomerol zo kenmerkend is, vol fruit en vrijgevigheid.”

De prijzen schieten vliegensvlug omhoog en zijn niet meer bij te houden. Keer op keer worden records verbroken en dit zal ongetwijfeld niet de laatste stijging zijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Hyves, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!