Een nieuw etiket, eindelijk meer informatie over de wijn

een nieuw etiket

Gaat het er eindelijk van komen, een nieuw etiket met heel veel informatie over de wijn. De EU regels gaan het voorschrijven, maar wat komt er op het etiket te staan?


Lees verder na de advertentie exaro

Op grond van de nieuwe EU verordening 2021/2117 moeten uiterlijk vanaf 8 december 2023 alle nieuwe etiketten informatie over de gebruikte ingrediënten en de voedingswaarde bevatten. Flessen (en andere verpakkingen) die vóór deze datum geëtiketteerd zijn en nog geen ingrediënten- en voedingswaarde label bevatten mogen nog verkocht worden zolang de voorraad strekt.

De nieuwe verordening maakt het mogelijk om voor de vermelding van ingrediënten en voedingswaarden, met uitzondering van de allergenen en energiewaarde, gebruik te maken van een QR code op het etiket.  De vermelding van allergenen en energiewaarde moet altijd op het etiket.

Het gebruik van een QR code heeft als voordeel dat de informatie voor voor jou als consument in meerdere talen beschikbaar is zodat men het voor- en achteretiket niet ingrijpend hoeft aan te passen en dat eventuele fouten in de informatie zeer eenvoudig kunnen worden gecorrigeerd.

Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. Komen er uitsluitend ingrediënten op deze digitale etiketten of ook het gebruik van de bestrijdingsmiddelen? En hoe zit het met het houtgebruik? Worden er specifiek barriques of andere vaten benoemd en misschien ook wel (bij wijnen uit de nieuwe wereld) gebruik van houtsnippers of staven. Misschien wordt het ook wel tijd om te vermelden dat je van alcohol kanker kunt krijgen. Ik zie in de toekomst de etikettering wel richting die van de rookwaar gaan, of ben ik te pessimistisch.

Reageren?
Wat vind jij? Ben ik te pessimistisch? Gaat de EU te ver volgens jou. Ik ben benieuwd naar je mening. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *