Ed’s mooiste wijnen in 2022

Het jaar zit er bijna op. Tijd om de balans op te maken. Hierbij een overzichtje van mijn mooiste wijnen, geproefd in 2022.

Ik heb een selectie gemaakt van 5 (eigenlijk 6) wijnen die bij mij een grote indruk hebben achtergelaten. De oplettende lezer zal zo onderhand mijn lichte voorkeuren qua wijnkeuze wel weten. Ik ben groot liefhebber van Duitse wijnen (zowel wit als rood) en Italiaanse wijnen. Dat betekent natuurlijk niet dat ik wijnen uit andere wijnlanden niet kan waarderen. Zo staat er in mijn lijstje ook een wijn uit Chili. Maar goed, ik moet een selectie maken uit de vele wijnen die ik geproefd heb en daar is het volgende (in willekeurige volgorde) uitgekomen.

Graham’s Vintage Port 1977
Vintage Port blijft een verhaal apart. Deze “kelderschat” van 45 jaar oud presenteerde zich nog steeds vitaal. Een wijn met een geweldige complexiteit.
https://www.wijngekken.nl/proefnotities/grahams-vintage-port-1977-groots-en-vitaal/

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2019 en 2020
Een hoogtepunt van dit jaar was mijn bezoek aan dit Heymann-Löwenstein in Winningen aan de Moezel. Wat een enorme kwaliteit! Wijnen die barsten van spanning, mineraliteit en concentratie. Twee jaargangen Schieferterrassen thuis geproefd, allebei fenomenaal.
https://www.wijngekken.nl/proefnotities/heymann-lowenstein-schieferterrassen-2019-fenomenaal-op-herhaling/
https://www.wijngekken.nl/proefnotities/heymann-lowenstein-schieferterrassen-2020-fenomenaal/

Bernard Huber Bienenberg Grauburgunder GG 2013
Bernard Huber is een topproducent uit de regio Baden. De kwaliteit van de wijnen zijn onomstreden. Ik proefde een wat oudere Grauburgunder en was geraakt door de volmaakte balans in deze wijn. Topklasse!
https://www.wijngekken.nl/proefnotities/bernard-huber-bienenberg-grauburgunder-gg-2013-spitzenklasse/

Coyam 2018 van Emiliana Vineyards
Coyam is eigenlijk een vaste waarde in mijn rijtje van favoriete wijnen. Afkomstig uit wijnland Chili en gemaakt uit een blend van 7 tot 9 druivenrassen. De samenstelling wisselt per oogstjaar. En blenden kunnen ze! Iedere jaargang scoort goed tot zeer goed. Zo ook deze 2018.
https://www.wijngekken.nl/proefnotities/coyam-2018-van-emiliana-vineyards-stevige-en-rijke-kwaliteitswijn-uit-chili/

Perla Nera 2015 Montepulciano d’Abruzzo van Chiusa Grande
Ik hou van (goede) Montepulciano d’Abruzzo. De beste exemplaren hebben een mooie zoet/zuur balans, een breed smaakpalet en kunnen goed ouderen. Het huis Chiusa Grande weet een prachtige wijn te maken uit de, in mijn optiek, enigszins onderschatte Montepulciano druif.
https://www.wijngekken.nl/proefnotities/perla-nera-2015-van-chiusa-grande-topwijn-uit-de-regio-abruzzen/

Dat was het weer: mijn mooiste wijnen in een notendop. Ik ben benieuwd wat 2023 te bieden heeft. Een goed uiteinde allen en de beste wensen voor 2023! Blijf gezond!
Ed


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *