Duurzame Grand Cru’s, een nieuw tijdperk of een hype

Duurzame Grand Cru’s zijn er niet veel. Veel wijnboeren blijven conventioneel produceren. Wanneer gaan alle Grand Cru wijnen biologisch produceren?


Lees verder na de advertentie exaro

We kunnen er uiteraard niet omheen; de focus op het klimaat en de duurzaamheid. Het is niet voor niets dat het logo van biologisch geproduceerde wijn steeds vaker te vinden is op de fles. Zo ook het prestigieuze en wereldvermaarde wijnhuis Bouchard Père & Fils uit de Bourgognestreek.


Bourgogne wijnen komen ook wel uit de wijnstreek Bourgogne, gelegen in het oosten van Frankrijk. Dit gebied heeft een lange geschiedenis en staat al sinds de 6e eeuw bekend om de verschillende kwaliteitswijnen. Vandaag de dag staan Bourgogne wijnen ter wereld bekend als de meest verfijnde wijnen. Wij vertellen je alles over Bourgogne wijnen, het klimaat uit dit gebied en de diverse druivensoorten die Bourgogne te bieden heeft.

Bouchard Père & Fils gaat biologisch, eindelijk weer een duurzame Grand Cru

Sinds 2020 zijn de wijngaarden van Bouchard Père & Fils in conversie, met het vastgestelde doel om al in 2024 uitsluitend biologisch gecertificeerde wijn te produceren.
Bouchard Père & Fils is één van de belangrijkste wijnhuizen in de Bourgognestreek. De familie Bouchard richtte het domein op in 1731. Veertig jaar later werden de eerste wijngaarden aangekocht en dat was mondjesmaat.
Met 130 hectare aan wijngaard heeft wijnmaker Frédéric Weber veel druiven tot zijn beschikking. Dit zijn onder meer 12 hectare aan Grand Cru’s en wel 74 hectare aan verschillende Premier Cru’s. Enkele voorbeelden van het wijngaard bezit zijn Montrachet, Chevalier-Montrachet en Echézeaux. Daarnaast hebben ze nog wat Premier Cru wijngaarden als Beaune 1er cru Grèves Vigne de l’Enfant Jésus, Corton-Charlemagne, Meursault 1er cru les Gouttes d’Or en Nuits-Saint-Georges 1er cru Les Cailles.


Het klimaat in Bourgogne
Bourgogne is een uitgestrekt gebied en beschikt over ruim 20.000 hectare aan wijngaarden. Deze liggen aan weerszijden van de Saône rivier. Het gebied heeft een continentaal klimaat, wat wil zeggen dat er sprake is van koude winters en hete zomers. Het weer is dan ook vrij heftig en in de herfst valt er veel regen. De diverse weersomstandigheden waar dit gebied mee te maken krijgt, maakt dat de kwaliteit van de Bourgogne wijnen ook verschillend is. Dit betekent dat er slechts een paar druivensoorten worden geplant, met name de Pinot Noir druif en de Chardonnay druif.

Bouchard Père & Fils gaat naar Henriot

Het grootste gedeelte van de 20ste eeuw was het wijnhuis in eigendom van de familie Bouchard, maar eind jaren ‘90 droegen zij het domein over aan de familie Henriot van het gelijknamige champagnehuis. Deze overname heeft een immense kwaliteitsslag teweeg gebracht en de focus volledig gericht op wijnen gemaakt van de opbrengst van eigen wijngaarden.

De wijnen van de familie Bouchard zijn te koop bij Wijnkooperij de Lange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *