Dure wijn valt beter in de smaak

dure wijn

Iedere zichzelf respecterende wijnliefhebber denkt het verschil te kunnen proeven tussen goedkope en dure wijn. Maar is dat wel echt zo? Of laten we ons verblinden door het prijskaartje dat aan de wijn hangt?

PROEF

1978-Romanee-Conti-OWCDe Duitse onderzoekers Hilke Plassmann en Bernd Weber besloten de proef op de som te nemen.

Ze serveerden de gelukkige deelnemers vijf verschillende wijnen en vertelden hen dat die tussen de 5 en 90 dollar kostten. In werkelijkheid kregen de proefpersonen maar drie verschillende wijnen in twee verschillende prijsklassen.

De hersenactiviteit van de deelnemers werd tijdens het proeven en het beoordelen nauwlettend in de gaten gehouden met MRI. Wat bleek?

De ‘dure’ wijnen vielen veel beter in de smaak dan de goedkope variant, zelfs als de deelnemers eigenlijk dezelfde wijn dronken.

PLACEBO

Latour 1961Een hogere prijs geeft dus een sterk placebo-effect, maar niet iedereen is daar even gevoelig voor.

De onderzoekers merkten dat onzekere mensen zich sneller lieten overtuigen door de prijs, terwijl zelfverzekerde deelnemers de wijnen objectiever konden beoordelen.

Conclusie: om een echte wijnkenner te zijn moet je sterk in je schoenen staan .

Bron: metronieuws.nl

Noot WijnGek Chris: “Onzekere mensen lieten zich sneller overtuigen door de prijs…”. Je bent onzeker over de wijn die je proeft als je weinig tot geen kennis hebt over het product wijn. Dan zie je maar weer dat een wijncursus helemaal niet overbodig is, naast het feit dat het ook nog eens hartstikke gezellig is om gezamenlijk iets op te steken over wijn en wijnen te proeven!

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!