Duitsland – Nederland: 1-0

riesling en co - 1Het gaat goed met de Duitse wijnen, zo goed zelfs dat Duitsland nu met 1-0 voor staat. Wijnen uit Rheinhessen, Rheingau, Ahr en Mosel staan in de voorhoede.

Meer achtergrondverhalen…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=8 range=”all” title_length=22 cat=”9″ ]

Het gaat de Duitse wijnen de laatste jaren voor de wind. Zeker in Nederland stijgt de verkoop van Duitse wijnen en ook in de horeca nemen de verkoopaantallen toe. Niet alleen de Rieslings verkopen goed, Spätburgunders uit Duitsland zijn ook prachtige wijnen, daarnaast zie je de laatste tijd ook veel wijnen van de Chardonnay, witte wijn van de Merlot, witte wijn van de Spätburgunder en zelfs Merlot en Tempranillo uit Duitsland komen.
De Romeinen wisten al dat je mooie wijnen kon maken in Duitsland, nu moet alleen Nederland nog even helemaal betoverd worden

Rieslings uit Duitsland behoren tot de mooiste wijnen ter wereld. Zeker droge wijnen van de Riesling zijn de laatste jaren in opmars. De consument is uitgekeken op de halfzoete varianten van Liebfraumilch en andere niet-noemenswaardige variëteiten. Er is een tijd geweest dat dit soort wijnen niet aan te slepen waren, maar gelukkig is die tijd voorbij.
Droge wijnen van de Riesling zijn gewoon mooie wijnen. Zo hier en daar springen er wijnen uit die gewoonweg uitmuntend zijn, dat heb ik ook mogen proeven op de wijnproeverij Riesling & Co, World Tour 2013 die op 23 september j.l. gehouden werd..
De proeverij werd gehouden in de Amsterdam Arena en na een half uurtje spelen was het gelijk al 1-0 voor Duitsland. Hoe kan Duitsland verliezen met zulke mooie wijnen, vroeg ik mij af. Met zulke sterspelers moet je het WK kunnen winnen.

riesling en co 4  riesling en co 5Mooie Rieslings die ik geproefd heb kwamen uit de Moezel en uit de Ahr, maar vooral de Rieslings uit Rheinhessen konden mij enorm bekoren.
Uit het Moezelgebied was ik zeer te spreken over de 2011 Riesling Spätlese Filzener Urbelt Veteranus van Weingut König Johann, deze vond ik erg mooi: zeer veel mineralen en een bijna zoutige Riesling hebben Andrea en Michael Schmitt hier gemaakt met een prachtige lengte. In het Ahrdal, een zijtak van de Rijn, hebben zij hun wijngaarden liggen. Ze bezitten 10,5 hectare aan wijngaarden en van die grond maken ze een zestal wijnen.
De Riesling Spätlese trocken uit 2012 van Weingut Loersch is ook een werkelijk prachtige Riesling met een enorm mooie balans en mineralen, ook kwam er ook geen einde aan de afdronk. De gewone Riesling Kabinett is een basisriesling uit 2012 en die is lieflijk met veel mineralen.
Van Josten & Klein proefde ik een 2012 Leutesdorfer Riesling trocken uit de Mittelrhein. Een heerlijk zachte Riesling met mooie kruiden en wat houtopvoeding. Daarvoor had ik eerst nog de basisriesling uit 2012, de Riesling “R”, mooie mineralen stoven het glas uit.

riesling en co 6Wat mij ook verraste was een Chardonnay 2012 trocken van Weingut Christian Bamberger uit de Nahe, een gecompliceerde Chardonnay (CB 1658) met lichte houttonen. Bij Weingut Daniel van Holger Daniel proefde ik een mooie 2011 Pinot Noir trocken: een prachtige rijpe en complexe Pinot Noir heeft Holger gemaakt in de Rheingau. Hij bezit hier 13,5 hectare aan wijngaarden waar hij zo’n zestal wijnen maakt.riesling en co 3
Een van de mooiste Rieslings die ik proefde was de 2012 trocken Mommenheimer Silbergrube uit Rheinhessen, een wonderbaarlijk mooie Riesling met prachtige zuren en mineralen. Stefanie Becker heeft hier het beheer over 14 hectare aan wijngaarden. Stefanie maakt ook nog eens een prachtige Spätburgunder Auslese trocken Mommenheimer Kloppenberg, een supermooie Spätburgunder met een superlengte en mooi fruit. Van de wijnen van Stefanie was ik zeer onder de indruk.
Van Weingut Dr. Hinkel in Rheinhessen vond ik de Chardonnay Spätlese uit 2011 zeer mooi. Zo zie je maar dat je voor een goede Chardonnay niet eens meer naar een ander wijnland hoeft uit te wijken.

riesling en co 2Dit was maar een greep uit de mooie wijnen die ik proefde op Riesling & Co World Tour 2013 dat georganiseerd werd door het Duitse Wijninstituut. Van de Spätburgunder wist ik dat er mooie wijnen gemaakt werden, maar nu weet ik ook dat de wereld niet meer om de Riesling heen kan.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin