De Duitse oogstresultaten vallen erg mee in verhouding tot de rest van Europa. Duitse wijnproducenten hebben dit jaar in heel Duitsland een succesvolle oogst binnengehaald. De druivenkwaliteit is erg goed en de opbrengsten vallen in zijn geheel mee ten opzichte van 2011. Dit in tegenstelling tot schrikbarende berichten uit de rest van Europa.
Door het slechte weer en allerlei ziektekiemen wordt de wijnoogst van 2012 wellicht de slechtste sinds 1975. Een kleine ramp voor de wijnliefhebbers, want voor hen zouden er maar liefst 1,3 miljard flessen wijn te weinig zijn.
Vooral de wijngebieden uit Frankrijk en Argentinië kregen de grootste klappen. Van de totale productie van vorige jaar van 264,2 miljoen hectoliter loopt de productie anno 2012 terug naar zo’n 248,2 miljoen hectoliter.
In tegenstelling tot dit bericht komen er positieve geluiden van onze oosterburen. In Duitsland lijkt het zo te zijn dat de oogst helemaal niet zo tegenvalt. Natuurlijk hebben de Duitse wijngebieden ook te kampen gehad met de tegenvallende weersinvloeden, maar volgens de jongste schattingen is het gemiddelde ongeveer negen miljoen hectoliter en dat ligt maar 0,2 miljoen hectoliter onder het niveau van afgelopen jaar.
Duitse Wijninstituut
Volgens Monika Reule van het Duitse Wijninstituut sluit de jaargang als geheel goed aan bij de huidige marktsituatie: “Het doet ons plezier dat we met de wijnen van 2012 kwalitatief naadloos kunnen aansluiten op de jaargang 2011. In sommige gebieden en voor bepaalde druivensoorten hadden we gehoopt op iets meer volume. Maar in het algemeen vertrouwen we erop dat we onze marktpositie in eigen land en ook internationaal kunnen verstevigen.” Dit is in vergelijking met de rest van Europa een enorm positief bericht voor de Duitse wijnbouw. Overal in Europa zijn de opbrengsten gekelderd en men spreekt al van een aankomend wijntekort.
Wel zie je binnen de Duitse wijnbouwgebieden grote verschillen van de oogstresultaten van 2012.
Je ziet kleine oogstverliezen in de deelstaten van Franken en de Pfalz. Ook in Württemberg zijn verliezen waargenomen door de late vorst in het voorjaar. Door de middelmatige zomer en de lagere temperaturen – die je overigens in bijna heel Europa ziet – zie je ook oogstverliezen in de andere deelstaten en vallen de opbrengsten lager uit dan het gemiddelde. Door de droge en zonnige herfstperiode hebben de druiven lang kunnen rijpen en de kwaliteit kwam hier tot uiting in betere rijping van vruchtvlees en een verbeterd aroma.
Het oogstbericht in cijfers
In de Ahr zijn de volumes met 25 procent afgenomen terwijl in Franken het volume juist is toegenomen met 29 procent tot 480.000 hectoliter. In de deelstaat Hessen was het verschil het kleinst, hier is het volume maar met 4 procent afgenomen ten opzichte van 2011. In totaal is het oogstvolume voor Duitsland met maar 2 procent afgenomen ten opzichte van afgelopen jaar en dat is een heel positief bericht.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin