Druivenoogst Zuid-Afrika staat in teken van de klimaatsverandering

druivenoogst

De druivenoogst zit er weer op in het mooie Zuid-Afrika, het was een turbulent jaar dat geheel in het teken stond van de klimaatsverandering.


Lees verder na de advertentie exaro

Het oogstseizoen van 2024 was een ware test voor de veerkracht van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Ondanks de verschillende klimaatomstandigheden, van vorst en zware winterregen tot overstromingen en wind, maakten het aanpassingsvermogen en de behendigheid van de sector van deze oogst tot een van de meest opmerkelijke in de recente geschiedenis. Met een optimale rijpheid, kleine bessen en gematigde, droge omstandigheden tijdens de oogst is de weg geëffend voor wijnen van topkwaliteit.

“Uitstekende winteromstandigheden in de meeste wijndruivengebieden wekten hoge verwachtingen voor de druivenoogst”, zegt Dr Etienne Terblanche, Vinpro Consultation Services Manager. “De belangrijkste impact was de lente, het was een langdurige natte bodem die een directe invloed had op de wortelsystemen en de toegang tot de noodzakelijke plantreserves.
De zomer was duidelijk warmer en droger dan het jaar ervoor, wat de druivenoogst nog complexer maakte. Een van de opvallende aspecten van dit seizoen was de uitzonderlijk mooie staat van de druiven – een zeldzaamheid in regenachtige oogstseizoenen en een bewijs van de veerkracht van de Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven.”

2024 is een turbulent jaar voor de druivenoogst

De druivenoogst van 2024 leverde 1.099.051 ton op van 87.848 hectare, een daling van 7% ten opzichte van 2023, volgens de laatste schatting van brancheorganisatie SAWIS. De wijnoogst van 2024 wordt geschat op 857,1 miljoen liter, bij een opbrengst van 780 liter per ton druiven.

Zuid-Afrika is de 7e grootste wijnproducent ter wereld

Vroegrijpende druiven profiteerden niet echt van het wijnjaar 2024

Vroegrijpende druiven leverden in de meeste regio’s aanzienlijk kleinere oogsten op dan verwacht. De laatrijpende druiven produceerden over het algemeen betere oogsten. Wijnmakers zijn enthousiast over de algehele wijnkwaliteit, vooral over de volle rode wijnen met een uitzonderlijke kleur en tannine-extractie. Wijnliefhebbers van witte wijnen kunnen zich verheugen op frisse wijnen met een ruime textuur en mondgevoel.

Zuid-Afrika is de zevende grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 4% van alle wijn ter wereld. De wijnindustrie draagt veel bij aan het BBP van het land en biedt werk aan 270.364 mensen, waarvan 85.962 op boerderijen en in kelders.

Hoe was het wijnjaar in de afzonderlijke productiegebieden

Breedekloof
De druiven analyses van alle druivenrassen lagen binnen het optimale bereik. Voor de witte rassen was het een kwalitatief goede oogst. De kleurontwikkeling in rode wijnen is uitzonderlijk en over het algemeen beter dan in koelere jaren.

Kaap Zuidkust
De druiven die geoogst werden in 2024 waren zeer gezond door de geringe regenval tijdens de oogst. Hoewel de sapopbrengsten lager waren dan normaal, was de kwaliteit uitstekend, wat een belangrijk tegenwicht vormde.

Kaapstad
Witte wijnen hebben een goede smaakintensiteit en rode wijnen zijn veelbelovend met een goede kleurontwikkeling. Een gunstige winter, voldoende regenval op het juiste moment en een droge zomer hebben geleid tot een uitstekend seizoen voor wijnproducenten.

Klein Karoo
Het wijnjaar 2024 zal de geschiedenis ingaan als een jaar met uitzonderlijk veel regen en uitstekende wijnkwaliteit. Dit laat zien dat de timing van regen tijdens het seizoen cruciaal is – in dit geval had overvloedige regen op het juiste moment een positieve invloed op de kwaliteit en opbrengst van de druiven. Zowel de witte als rode druivenrassen lijken van uitstekende kwaliteit, en de rode wijnen zien er veelbelovend uit met intense kleuren.

Noordkaap
De wijnen van dit jaar hebben een rijper, tropisch profiel in vergelijking met vorig seizoen. De kwaliteit van de wijnen was beter dan verwacht, vooral voor de rode rassen, en vollere wijnstijlen lijken dit jaar de trend te zijn.

Olifantsrivier
Het seizoen 2024 zal herinnerd worden als het overstromingsjaar vanwege de enorme impact en schade door overstromingen. Dit leidde tot een hoge druk van valse meeldauw, maar ook tot innovatief denken, zoals het gebruik van drones voor effectieve ziektebestrijding. Ondanks aanzienlijke verliezen door de overstromingen, waren de opbrengsten vergelijkbaar met vorig jaar. Wijnmakers zijn enthousiast over de uitstekende kwaliteit van de wijnen.

Paarl
Het seizoen 2024 zal herinnerd worden vanwege de zeer natte en koude winter en lente, met overstromingen en schade aan de infrastructuur. Toen de zomer aanbrak, werd het weer zeer droog en winderig, wat de oogst beïnvloedde. Door de warmte in januari begon de oogst eerder. Hierdoor was er in de regio veel variatie tussen boerderijen, druivenrassen en opbrengsten.

Robertson
Ongebruikelijke klimaatomstandigheden kenmerkten het seizoen 2024. Een hoge vochtigheidsgraad in de eerste helft van het groeiseizoen zorgde voor aanzienlijke uitdagingen. Deze omstandigheden hadden een negatieve invloed op de opbrengst van vroege rassen, wat leidde tot een lage productie. Ondanks de lagere opbrengst waren de druiven gezond en de wijnkwaliteit uitstekend.

Stellenbosch
Het seizoen 2024 zal de geschiedenis ingaan als een jaar met veel regen aan het begin van het seizoen, maar weinig tot geen regen van eind september tot midden februari. Deze omstandigheden, samen met warme zomertemperaturen, versnelden de rijping van vroege rassen, wat leidde tot een lagere opbrengst en soms minder beschikbaar irrigatiewater. De droge omstandigheden leverden echter druiven van uitstekende kwaliteit op. Voor het wijnjaar 2024 worden uitzonderlijke wijnen verwacht.

Swartland
Het seizoen 2024 zal de geschiedenis ingaan als een jaar met een kleinere oogst dan aanvankelijk verwacht. Gunstige winterse omstandigheden maakten een grotere druivenoogst mogelijk, maar natte omstandigheden in de lente tijdens het ontluiken en zeer droge, winderige en warme zomer omstandigheden beïnvloedden de uiteindelijke grootte van de oogst. De druiven kwaliteit was echter uitstekend en er worden uitstekende rode wijnen verwacht.

Worcester
De wijnmakers zijn het erover eens dat de meeste druiven bij optimale rijpheid en suikergehalte zijn geperst, wat volle wijnen zal opleveren. Witte druivenrassen werden goed beschermd tegen de hittegolf begin februari dankzij voldoende irrigatiewater. De kleurontwikkeling van alle rode rassen is verbeterd. De afgelopen jaren zijn er veel marginale rode wijngaarden gerooid en nieuwe wijnstokken aangeplant. Het positieve effect op de productie van rode wijn in de Worcester-regio is nu duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *