Drie tips om wijn beter te laten smaken

Drie tips om wijn beter te laten smaken

Drie tips om wijn beter te laten smaken die je vast nog niet weet…

Wijn op welke temperatuur? Welke wijnglazen moet je gebruiken? Hier heb ik drie tips om wijn beter te laten smaken

De meesten van ons drinken wijn om te genieten. Niet iedereen proeft de wijnen zoals professionele wijnproevers. Gewoon van wijn genieten zonder volledig te letten op structuur en aroma is soms heel fijn. Wijn is vluchtig en het zal snel reageren op zijn omgeving, luchtjes en zuurstof. Hier volgen drie eenvoudige stappen om je wijn beter te laten smaken.

Wat heel belangrijk is om wijn beter te laten smaken is de serveertemperatuur.

Serveer de wijn op de juiste temperatuur. Bij rode wijn is het gebruikelijk om die te serveren op kamertemperatuur. Een kleine honderd jaar geleden was kamertemperatuur een ander begrip dan tegenwoordig. Toen het begrip kamertemperatuur in het leven werd geroepen was deze twee of drie graden kouder dan tegenwoordig. Het is dus verstandig om de wijn niet op kamertemperatuur van heden te drinken. Is rode wijn te warm dan wordt deze snel te log en is de rode wijn te koud dan komt de geur niet mooi los. Bij witte wijn is het niet anders, maar in sommige gevallen is het verstandiger de witte wijn iets warmer te drinken.

Persoonlijk heb ik de witte wijnen liever één of twéé graden warmer. Een glas met witte wijn kan je eventueel in de handpalmen verwarmen als deze te koud is. De witte wijn komt dan meestal iets mooier los in het glas en de geur is meer open. Jonge lichte rode wijnen moet je altijd iets koeler drinken dan zwaardere en oudere wijnen. De stelregel die je kan vasthouden is dat hoe lichter de kleur van rode wijn is, hoe koeler je die moet drinken. Een Beaujolais kan je bijvoorbeeld op 10 tot 12 graden Celsius drinken terwijl je een veel zwaardere Bordeaux op 18 á 19 graden moet drinken.

Drie tips om wijn beter te laten smaken… Laat de wijn ademen

Wijn moet je laten ademen. Dit geldt voor rode wijn en ook voor witte wijn. Rode wijnen worden soepeler en evenwichtiger door het ademen van de wijn. De fles heeft lange tijd dicht gezeten en er is een muf vacuüm ontstaan tussen de kurk en het edele rode vocht. De wijn kan zich ontdoen door wat onaangename geurtjes en de tannines kunnen zich in die tijd ook wat afronden. Ook kunnen eventuele zuren in de wijn wat vrijkomen. Minimaal een uur tevoren openen is eerder regel dan uitzondering.

Lees hier over de beste technieken om wijn te behandelen

Test van de bijna onbreekbare Tritan-glazen van Schott-Zwiesel


Jonge rode wijnen zijn ook gebaat bij karaferen. Karaferen is het overschenken van rode wijn in een karaf of eventueel in een andere (schone) fles, hierdoor krijgt de rode wijn meer lucht en kan de wijn nog effectiever zijn tannines en zuren iets afbouwen. De geur van de wijn is meer open en hierdoor kan je gewoon beter van je wijn genieten. De wijn wordt gewoonweg lekkerder.

Lees hier meer over wijn te behandelen

Hoe smaakt een wijn beter? Gebruik de juiste glazen

Glaswerk is een essentieel product bij wijn. Wijnglazen zijn één van de belangrijkste onderdelen van het wijndrinken. Het liefst zo dun mogelijke kristallen glazen. De wijn kan compleet anders smaken en ruiken als je een ander glas gebruikt dan dat je normaal gewend bent. Gesloten oftewel jonge rode wijnen zijn geholpen met grote glazen. Voor zwaardere rode wijnen geldt ook deze regel. Hoe lichter de wijn hoe kleiner het glas dient te zijn. Dit geldt voor rode én witte wijnen. Heb je een fragiele witte wijn, gebruik dan een klein glas. Gebruik in ieder geval taps toe lopende en schone glazen, dit houd de geur gewoon beter vast. Veel wijnliefhebbers hebben een uiteenlopende collectie van wijnglazen. Voor deze mensen is het cruciaal om voor elk ander type wijn een ander glas te hebben.

Reageren?
Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

4 gedachten over “Drie tips om wijn beter te laten smaken”

 1. Wat een goede tips om wijn beter te laten smaken. Het lijkt mij ontzettend leuk om een opleiding tot vinoloog te volgen. Mijn man en ik drinken graag een wijntje in de avond en vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat lichtere wijn in een kleiner glas geserveerd dient te worden, dat zal ik onthouden!

 2. Wat een héél vreemde keuze van glazen.
  “Gesloten oftewel jonge rode wijnen zijn geholpen met grote glazen”.
  En …
  “Voor zwaardere rode wijnen geldt ook deze regel,
  hoe lichter de wijn hoe kleiner het glas dient te zijn”.
  Wie het weet mag het zeggen, maar hier klopt iets niet.
  Gelukkig weet ik beter.
  M.v.g. Eljee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *