Drie glazen champagne per week is voor beter je geheugen

Champagne is en blijft een dure godendrank. Maar als je nou beter dingen kan herinneren of dat champagne Alzheimer of dementie tegen gaat. Dan blijkt het toch niet zo een dure drank.

Jeremy Spencer, professor biochemie aan de universiteit van het Britse Reading raadt iedereen boven de veertig zelf aan wekelijks twee tot drie glazen champagne te drinken. Deze weldoener schijnt een zuur te zijn dat in de druivensoorten pinot noir en pinot meunier in ruime mate aanwezig is.
“Dementie begint vermoedelijk in tussen je veertigste levensjaar tot je tachtigste levensjaar”, verklaart Spencer. “Het is een geleidelijke aftakeling. Hoe vroeger je begint met de inname van de heilzame ingrediënten in champagne, hoe beter”.

Bij experimenten kregen proefratten zes weken lang elke dag champagne in hun eten. De ratten moesten vervolgens in een doolhof op zoek naar eten. Vijf minuten later werd de test herhaald om te zien of de dieren zich de weg naar het eten herinnerden. Zonder champagne vonden 50 procent van de ratten de weg terug. Van de ratten die aan de bubbels hadden gezeten, herinnerde 70 procent zich de weg naar het eten.
“De resultaten waren verbluffend. Nadat de ratten regelmatig champagne hadden gekregen, zagen we een toename van 200 procent van eiwitten die van belang zijn voor het geheugen. Dat trad na zes weken op, we vermoeden dat het bij de mens drie jaar zal duren”, verklaart Spencer in The Mail on Sunday..

“Dit is een interessante studie, vooral voor mensen die graag een glaasje drinken. Toch moeten we nog niet jubelen. Het is de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen champagne en dementie. Er is nog veel onderzoek vereist”, aldus een woordvoerder van de Alzheimerstichting van de UK.

Hetzelfde onderzoeksteam stelde in 2009 dat champagne net zo goed is voor het hart als de antioxidanten in cacao of rode wijn.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin