Doodswaarschuwing van pakje sigaretten nú ook op wijnflessen?

Lokale wijnmakers zijn in rep en roer na overwegingen om gezondheidswaarschuwingen op het wijnetiket te plaatsen door de overheid.

Een campagne om wijnflessen te voorzien van etiketten met gezondheidswaarschuwingen die vergelijkbaar zijn met de gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten zijn een paar lokale wijnmakers helemaal in het verkeerde keelgat geschoten.
De lokale overheid samen met de National Alliance for Action Against Hospital, the Alcohol Policy Coalition en de Vic Health hebben besloten om in Murray Valley in zuid-oost Australië alle etiketten van alcoholhoudende dranken te wijzigen met confronterende waarschuwingen en foto’s om onverantwoord drinken tegen te gaan. Afgelopen week werden de maatregelen aangekondigd door deze instanties.

De eigenaar van Sunraysia Wine Valley Wingrowers CEO Mark McKenzie is hier woedend over en noemt het voorstel ’totaal ongepast en ongewenst’. Op deze manier worden wijn en tabak met elkaar vergeleken en volgens hem is de regelgever helemaal doorgeschoten met zijn wetgeving.
‘Dergelijke maatregelen zouden oneerlijk zijn tegenover de industrie en de gematigde drinkers’ ging hij verder. Hij hoopt vurig dat de regelgever deze maatregelen zal niet zal doorvoeren. Als deze maatregelen gaan gelden voor Murray Valley dan is de kans groot dat er in heel Australië straks die maatregelen zullen gelden.

Of dat betekent ook dat wij hier in Europa dit soort wijnetiketten in de toekomst ook zullen krijgen op onze geïmporteerde wijnflessen lijkt niet geheel uitgesloten. Gebottelde flessen wijn worden niet of nauwelijks voorzien van andere etiketten. Wel kunnen ze besluiten om voor de export ander soort etiketten te gebruiken. Dat wordt nu ook gedaan en zal in de toekomst dan nog wel vaker voorkomen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin