Dit worden de nieuwe druivenrassen van Nieuw Zeeland

Dit worden de nieuwe druivenrassen van Nieuw ZeelandNa de sauvignon blanc is het tijd voor vernieuwing.

Nieuw Zeeland staat weer aan de wieg van de druiventeelt

Studenten van de Nelson Marlborough Instute of Technology zijn bezig met de opleiding van wijnmaker in Blenheim. Samen hebben ze de handen ineen geslagen om in Nieuw Zeeland nieuwe druivenrassen te verbouwen.
Vijf nieuwe druivenrassen moeten in navolging van de pinot noir, sauvignon blanc en de pinot grigio, Nieuw Zeeland weer opnieuw op de wijnkaart brengen. Nieuw Zeeland gooit zeker hoge ogen met de opbrengsten van de sauvignon blanc en de pinot noir. Nieuw Zeeland heeft een uitermate goed klimaat voor deze rassen. Pinot grigio laat het evenwel nog afweten, maar ook dit druivenras gaat een grote toekomst tegemoet.

De studenten hebben kleine studiewijngaarden aangelegd van ’n halve hectare voor ieder druivenras. Het gaat om de druivenrassen tempranillo, lagrein en saint laurent voor rode wijn. Voor witte wijn zijn de druivenrassen gruner veltliner, chardonnay (kloon 809), verdelho en muscat à petit grains.

De ontwikkelingen zijn al een tijdje bezig en de eerste oogst van de tempranillo volgt binnen een paar weken. De andere blauwe druivenrassen worden pas in 2017 geoogst.

Misschien kunnen we deze druivenrassen al binnen ’n jaar of 10 wel eens op grote schaal in de Nederlandse schappen zien liggen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebook, twitter of google+!