De WijnGekken op bezoek bij…. Perswijn Winterproeverij!

Op 21 en 22 oktober vond de Perswijn Winterproeverij plaats in Kasteel de Wittenburg te Wassenaar. Twee Wijngekken waren hier op zondag 21 oktober aanwezig.

Een korte impressie.

“Een locatie die ik echt wil meemaken”, waren mijn eerste gedachten toen de bekendmaking van deze proeverij mij onder ogen kwam. En ja, het was een heel mooie setting voor een wijnproeverij. Een statig landgoed in een bosrijke omgeving.

Wij arriveerden rond kwart over twaalf en het was al aardig druk: we moesten zelfs even in de rij staan op de rode loper bij de ingang.

Het “doel” van een dergelijke proeverij voor ons als WijnGekken is om nieuwe contacten te leggen, bestaande contacten te versterken en om uiteraard verrassende wijnen te proeven. Voor het maken van een uitgebreide proefnotitie leent een dergelijke proeverij zich niet. Je krijgt een eerste indruk van een wijn maar meer ook niet. Voor een grondige analyse, zoals wij die bijna dagelijks op onze site publiceren, is simpelweg geen tijd.

Eenmaal binnen, gingen we meteen “aan het werk”. De eerste tafel (en ook meteen de tafel waar wij de meeste tijd hebben doorgebracht) waren de wijnen van Fourcroy Nederland. Wat een mooie serie! Verschillende wijnen uit Italië, Zuid-Afrika, Argentinië en Hongarije. En tot slot een uitstekende reeks Spaanse wijnen van Bodegas Roda. Het proeven werd uitstekend begeleid door de mevrouw en heer (ik ben slecht in het onthouden van namen) achter de tafel, die veel achtergrondinformatie vertelden over hun wijnen.

Hierna een paar korte bezoekjes aan enkele tafels, waaronder een tafel van Intercaves waar wij enkele Riojas van Grupo Faustino hebben geproefd. Helaas was er op dat moment niemand die ons iets over deze wijnen kon vertellen. De lieftallige dame achter de tafel die ons voorzag van wijn deelde ons mee dat degenen die wel iets konden vertellen, bij een masterclass aanwezig waren. Omwille van de tijd hebben wij geen masterclass gevolgd.

Ons volgende (lange) bezoek was bij de tafel van Granada Wijnen, een bekende van ons. Het is toch iedere keer weer een verademing om Nelleke en (in dit geval) Dick vol passie te horen praten over hun wijnen. Authentieke wijnen met karakter en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Onder de indruk waren wij van de witte Veleta Vijiriega: een uitgebreide proefnotitie binnenkort op onze site!

Na dit bezoek zijn wij staande gehouden bij de tafel van Stobi Winery uit Macedonië. Hier werden ons in een rap tempo een aantal wijnen voorgeschoteld. Geen onaardige wijnen, zeker de Chardonnay Barrique en de Pinot Noir zijn het vermelden waard. Echter, een verpletterende indruk heeft de reeks niet op mij achtergelaten.

We besloten ons bezoek in de “Grote Salon” waar wij nog enkele “finalewijnen” hebben geproefd. Vooral de Spätburgunder van Winzer Ihringen en de Cairanne van Domaine Brusset zijn bij mij in dit rijtje blijven hangen.

Niet alleen wijnen waren er om te proeven, maar je kon ook aan boeken proeven…Uitgeverij Unieboek / Het spectrum BV stond er met de nieuwe Wijnalmanak 2013.

Hier nog een video-impressie van de Perswijn Winterproeverij…

Een geslaagde middag. Later nam de drukte merkbaar toe maar alles was goed georganiseerd op deze bijzondere locatie.

Ed (Wijngekken)