Begin dit jaar besloten mijn vrouw en ik om tijdens de zomervakantie de zon op te zoeken en waar kan je die vinden? Juist, in de Provence (Frankrijk). Aldaar hadden wij een camping uitgezocht met grote stacaravans. De kinderen wilden graag een groot zwembad met vele glijbanen….en ook zij werden op hun wenken bediend.
Nu was het mij al opgevallen dat de camping niet zover van het wijndomein van Dirk Vermeersch, u weet wel van LePlan-Vermeersch (de topwijnen uit de Rhone), moest zijn gelegen. Eens even kijken wat de TomTom (of zoals Youp van ’t Hek zegt: “de OmOm….”) zegt. Ongeveer 15 kilometer naar Suze la Rousse…., maar het precieze adres kent de TomTom echter niet….. Even Dirk mailen:
“Dirk, wat is precies jouw adres? Tomtom pakt jouw officiële adres niet! Schikt morgen of overmorgen? Zeg maar. Groet Chris”.
Dirk antwoordde de mail direct:
“100 Chemin du Grand Bois is zijstraat van de D94, halfweg tussen Suze la Rousse en Tulette. Staat nog niet op GPS/Google. Tot straks. Dirk”.
Dus wij op weg, want Dirk verwachtte ons u wel nu direct….!
De aanwijzingen van Dirk waren perfect en al snel doemde een bord “LePlan-Vermeersch” op de D94 op. Op de oprit stond echter een geparkeerde Poolse vrachtwagen die daar, vermoedelijk, even bij moest komen van het warme weer (de chauffeur en de auto). Na een hartig woordje met hem gesproken te hebben ;-), beende hij weg zodat de weg vrij was naar de mooie wijnen van Vermeersch…..
Na aangebeld te hebben kwam de gastheer zelf de deur opendoen. Gelukkig had ik uit voorzorg maar mijn supermooie “WijnGekkenT-shirt” aangetrokken, zodat Dirk direct wist welk vlees hij in de kuip had. Hartelijk werden wij (mijn vrouw en kinderen waren ook mee!) verwelkomd.
Allereerst werden we voorgesteld aan zijn dochter Ann Vermeersch, die samen met haar echtgenoot ook in het familiebedrijf werkzaam is. Om niet in herhaling te vallen is HIER de link naar het eerdere interview met Dirk dat reeds op onze website gepubliceerd is.
Zoals jullie kunnen lezen komt Dirk uit de racerij. Een echte autocoureur dus. Na zijn carrière was hij een benzinepomp begonnen dat hij later uitbreidde met de verkoop van auto’s. Een tweede zaak werd geopend en de zaken gingen goed. Dirk verkocht zijn zaken en ging met zijn gezin op reis naar Frankrijk om zich aldaar te vestigen en kocht een klein domein. Een B&B met een kleine wijngaard. Ook dat liet hij achter en hij kocht in 2000 LePlan, het huidige wijndomein.
Tijdens het bezoek heb ik aan Dirk gevraagd of er ook een keldermeester tot zijn clubje behoorde. Dirk antwoordde dat alles in eigen hand werd gehouden. “Wij maken de wijn zoals wij denken dat het gemaakt moet worden”. Zijn dochter en zijn schoonzoon hebben een uitgebreide wijnopleiding gedaan en weten dus alles van het wijn maken. Ook Dirk heeft zich flink in “de wijn” verdiept. Mocht er iets gebeuren waar zij geen antwoord op hebben dan wordt een oenoloog geraadpleegd, maar eigenlijk bepaalt de familie van het begin tot het eind wat er moet gebeuren tijdens het gehele proces.
Ook bepalen zijzelf welke druiven en welke percentages er gebruikt gaan worden voor het maken van de blend (GT-X). Is dat eigenwijs? Nee, dat is precies zoals Dirk is! Beslissingen gaat hij niet uit de weg en als het onverhoopt eens verkeerd uitpakt, dan is hij degene die die beslissing heeft genomen en niemand anders…. Snel beslissen en de consequenties nemen, dat komt nog uit de racerij!
Terug naar de natuur
Dat de wijnen van Vermeersch biologisch zijn, hoef ik u eigenlijk niet meer te vertellen, want dat is vanzelfsprekend. Wat ook heel interessant is, is dat Dirk (en als ik Dirk zeg bedoel ik natuurlijk de hele familie Vermeersch!) in 2010 een nieuw pand heeft laten optrekken waarin de wijnmakerij zich bevindt, maar ook waar hij samen met de rest van de familie woont. Op het dak liggen vele zonnepanelen, zodat Vermeersch eigenlijk geheel selfsupporting is. Dat is goed voor de natuur en dus ook voor de volgende generaties Vermeersch (Dirk is al opa!), want Dirk is zeer begaan met de natuur en zijn familie.
Wijnen
“Of wij ook iets wilden proeven?” was eigenlijk een overbodige vraag van Dirk. Natuurlijk willen we die mooie wijnen van jou proeven! Aangezien ikzelf al de GT-S en de GT-X had geproefd, trok Dirk een Grenache en een Amaron uit de koelkast. Beiden niet te versmaden. 2010 is een erg goed jaar in de Rhone. Ook was ik benieuwd naar de Chateauneuf du Pape van Vermeersch (Leplan-Vermeersch GT-1). Van deze wijn worden er ongeveer 600 flessen op jaarbasis geproduceerd….een collector’s item dus. Een wijn die door Robert Parker gewaardeerd is met 96/100 Punten…. Niet direct geproefd, wel een flesje van meegenomen…..
De topwijnen van Vermeersch hebben een hele hoge kwaliteit. Dat moet o.a. wel in de terroir zitten. Dirk vertelt dat de bovenlaag (60cm) bestaat uit stenen en keien, daarna volgt een deel zand/grond en vervolgens ligt er op een metertje of twee/drie onder de grond een dikke kleilaag. Díe kleilaag zorgt ervoor dat het regenwater niet verder wegloopt. De wortels van de jonge druivenstokken gaan op zoek naar dit edele vocht en nemen onderwijl vele mineralen tot zich. Een paar dagen later zag ik in de Chateauneuf du Pape dezelfde topgrond weer terug…. Topterroir dus….
Speciale rosé
Tijdens het bezoek kregen we ook nog een leerzame rondleiding in de wijnmakerij van Dirk. De gistkuipen zijn geheel vernieuwd (2010) en zijn gemaakt van roestvrijstaal met warmteregulering. Hierdoor kan het gistproces precies gevolgd en gecorrigeerd worden. De topwijnen komen tenslotte in de nieuwe eikenhouten vaten terecht (1/3 wordt elk jaar vernieuwd). Toen we in de chai stonden liet Dirk mij en mijn echtgenote een speciale rosé proeven. Een wijn gemaakt van druiven met zo’n hoog alcohol(suiker)percentage dat ze daarvan een speciale rosé hebben gemaakt. Ligt nog op vat en is dus nog niet te koop. Zoet, fruitig en erg sterk… Portgelijkend, alleen dan rosé…..een belevenis…..
Wat een lovende woorden allemaal, hoor ik u denken. Is dat niet iets teveel van het goede? Mensen zoals Dirk zijn serieus bezig met hun product. Dirk zijn hart ligt bij zijn familie, zijn wijn en de natuur. Mooi gedachtegoed. Maar met alleen warme gedachten kom je er niet. De wijnen moeten ook verkocht worden, want de volgende oogst dient zich alweer aan. Nu is het zo dat de wijnen van LePlan-Vermeersch op een hoog kwaliteitsniveau staan. Dirk staat regelmatig op wijnconcoursen over de hele wereld (laatst was hij nog in Japan!) en telkenmale winnen zijn wijnen prestigieuze wijnprijzen. U moet maar eens op zijn website kijken! En daarbij heeft hij ook nog twee gouden en twee bronzen WijnGekkenmedailles gescoord.
Knap hoor! Dat lukt niet iedereen……
‘Wat je ook kunt , of droomt te kunnen, begin ermee…”
Proef smakelijkkk…
Chris