De wijngaard van de lente naar de zomer

de reeborghesch 6

Het voorjaarsgevoel liet op zich wachten, ook in de wijngaard. Nu had ik graag die vertraging gehad om de nachtvorst te ontwijken, maar helaas, op Koningsnacht sloeg de vreselijke kou onverwachts toe.

Minus 6 graden op guyotlegger niveau was te veel om de uitgebotte knoppen in leven te houden voor meer dan 15%. Heel jammer. Gelukkig zal de nieuwe uitloop dan niet nogmaals aangepakt worden, want dan is die schrikperiode voorbij. Het is dan maar de vraag of de nieuwe scheuten bloemen zullen dragen.

de reeborghesch 4

We zijn nu een heel stuk verder het seizoen in en de bloei, vertraagd met 3 weken, is inmiddels voorbij. De bessen zwellen snel en misschien wordt er nog een weekje ingehaald zodat de oogst uiteindelijk tussen de laatste dagen van september voor de vroege Solaris en de eerste week van november voor de late Johanniter zou kunnen plaatsvinden.

De nachtvorst heeft het werk in de wijngaard complex gemaakt. Eerst wachten tot de bloemen tooien betekent een vertraging in het selecteren van scheuten, terwijl de onbeschadigde fors doorgroeien, en vooral bij de Rondo wordt het dan een heel warrige zaak voordat de selectie kan beginnen. Ook de gewasbescherming maatregelen vallen buiten het normale stramien. Daar moet dan een mouw aangepast worden.

We blijven dus optimistisch door al het werken door en inderdaad lijkt het nogal mee te vallen hier en daar na opschonen en binden. Op dit moment lijkt de Regent het goed te redden, evenals Solaris en Merzling. Dat is al heel wat en het toont ook heel mooi in de wijngaard als je zo door de rijen loopt.

Het seizoen voor bezoekers lijkt wat sneller op gang te zijn gekomen dan anders. Misschien kan je aan het de bezoekersaantallen de stand van de economie in Nederland meten. Een nieuwe meetmethode voor de liefhebbers van statistieken?

De Suzuki fruitvlieg

De Suzuki fruitvlieg brengt een nieuw element in de wijngaard: potjes met lokstof en het meten van de vangst elke twee weken. Het resultaat was 2 mannetjes in de meting op 30 juni en geen mannetjes in de meting van midden juli. Zou de hitte van die paar dagen in het begin van de maand een steriliserend of dodelijk effect hebben gehad? Laten we hopen dat die voortplanting generatie in ieder geval een behoorlijke schade heeft opgelopen. Het vernietigen van bramenstuiken zal onverminderd voortgaan, al maak ik dan net zo lief heerlijke bramenjam. Het maakt de coulissen in het landschap toch weer heel anders. De boomwallen worden weer heel doorzichtig.

oostenrijkse wijn proeverijNederland bulkt van de wijnproeverijen als je zo de tweets bekijkt van allerlei wijnhandelaars en vinologen met ambities om mooie wijnen aan het publiek kenbaar te maken. Natuurlijk is het veel leuker om een proeverij in een wijngaard te houden waar die wijnen ook geproduceerd worden. Het gebeurt steeds meer en dat merken we ook wel op onze wijngaard. Toch zou er nog meer Nederlandse wijn geproefd moeten worden op wijngaarden die daartoe openstaan. De reeks wijnen kan mensen enthousiast maken onder leiding van de wijnboer, die van alles vertelt over hoe het met de druiven gaat en welke wijnen ervan gemaakt worden. Van druif tot wijn te genieten dus. Het krijgt menig bierdrinker tot een uitbreiding van zijn palet met wijn. Met de hulp van social media kunnen hopelijk steeds meer mensen kennis maken met de mogelijkheden op wijngaarden en wat er te genieten is, vaak midden in een oase van rust.

Wat voor wijnjaar wordt 2015?

Vaak wordt door bezoekers gevraagd of 2015 een goed wijnjaar zal worden. We hopen van wel en zoals het seizoen voortschrijdt zal ik steeds beter kunnne inschatten wat er uiteindelijk aan kwaliteit in de fles kan gaan. Het blijft een kwestie van geduld en geluk, dat leven en werken met allerlei onvoorspelbare natuurlijke processen in de natuur.

 

Henk Marmelstein
Wijngaard De Reeborghesch.