De wijnen van Noord-Italië, 2019 is een veelbelovend wijnjaar

De wijnen van Noord-Italië, 2019 is een veelbelovend wijnjaar

De wijnen van Noord-Italië in het wijnjaar 2019 zijn gewoon goed en veelbelovend. De wijnbouwers van Zuid-Tirol en de rest van Noord Italië kijken terug op een moeilijk, maar geslaagd wijnjaar.

In de wijngaard heeft het wijnjaar 2019 veel betrokkenheid en toewijding geëist. Het ideale herfstweer, voordat de oogst begon, heeft echter veel goed gedaan. Hierdoor rekenen Noord Italiaanse wijnmakers en producenten 2019 tot een goed en kwalitatieve veelbelovende jaargang met levendig frisse, dynamische en karaktervolle wijnen.

De winter van 2018 in Noord-Italië

De wintermaanden van 2018/2019 waren warmer dan gemiddeld met soms al warme en lenteachtige temperaturen. Met uitzondering van zware sneeuwval begint februari was het ook een zeer droge winter. Na een eveneens droge en warme maand maart, was het behoorlijk nat in de maanden april en mei en in mei was het bovendien te koud.

De lente was koud in het noorden van Italië

De lente van 2019 werd gekenmerkt door extreme weersverschijnselen: de eerste hagelbuien waren er al in april. Verscheidene koude periodes brachten het gevaar van late nachtvorst met zich mee.

De druivenstokken hadden te lijden in het voorjaar en vertraagde de Véraison

Het uitlopen van de druivenstokken viel in vergelijking met voorgaande jaren al vroeg. De bloei van de druivenstokken werd in 2019 echter vertraagd, door de aanzienlijk lagere gemiddelde temperaturen in mei. Deze vertraging zorgde er ook voor dat de Véraison 10-14 dagen vertraagd werd, in vergelijking met het langetermijngemiddelde.

Na de hete en vochtige nazomerweken hadden veel wijnmakers en keldermeesters haast met het oogsten

De wijnen van Noord-Italië werden gemaakt in de zomer van 2019

Na een vochtige en koele lente volgde een hete zomerse maand juni met weinig regen. Juli was niet extreem heet, met de gebruikelijke hoeveelheid regen voor dit seizoen. Door zware hagelbuien op 6 augustus in Bolzano en omgeving zijn de druivenstokken in deze omgeving in hun ontwikkeling gedeeltelijk vertraagd. Tijdens de zeer zonnige dagen eind augustus en begin september zijn de druiven echter zeer goed rijp geworden.

De oogst van de druiven begon twee weken later

Tussen eind augustus en begin september begon de oogst in de wijngaarden van Zuid-Tirol, in de lagere vallei, met de oogst van druiven voor de mousserende wijnen. Half september volgde de overige wijngaarden, ongeveer twee weken later dan het jaar ervoor. Na de hete en vochtige nazomerweken hadden veel wijnmakers en keldermeesters haast met het oogsten. “Omdat sommige rassen lichte rot problemen hadden, was streng selecteren in de wijngaard vaak nodig”, zegt Hans Terzer, keldermeester van de wijnmakerij St. Michael Eppan en president van deze Zuid-Tiroler wijnmakerij. Door de schade in de gebieden die door de hagel zijn getroffen, ligt het oogstvolume 10-15 procent lager dan dat van vorig jaar, maar het ligt in lijn met het langjarig gemiddelde.

Kijk voor meer info over Noord-Italië en de mooie wijnen uit deze streek op https://www.altoadigewines.com/en/home/1-0.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *