De Jura ligt zuidelijk van de Vogezen en de Elzas in het noordoosten van Frankrijk.
De wijnen van de Jura zijn specifiek met een eigen karakter |
Het is een langgerekt gebied dat loop van Salins in het noorden tot aan Saint-Amour in het zuiden. Het mooie gebied is ruim 80 kilometer lang het het grootste gedeelte ligt langs de rivier de Revermont.
De belangrijkste AOC’s zijn Arbois, dat in het noorden ligt en een van de mooiste steden van de Jura is. Het wordt ook wel de hoogstad van de Jura-wijnen genoemd en behoordt tot Frankrijks eerste Terroirgebieden. In 1936 kreeg deze stad en omgeving zijn eigen Appellation Controlée en het staat niet alleen bekend om zijn mooie witte wijnen maar de rode wijnen zijn in het algemeen nog mooier.
De tweede AOC is Chateau Chalon. Het kleine dorpje ligt op een rotsige uitloper van het Alpen massief en de wijnen liggen hier allemaal op de beschutte en zonrijke helling ten zuidoosten van het dorpje. De wijnen behoren tot de mooiste en grootste wijnen van de wereld en zeker van Frankrijk.
Daarna volgen de AOC l’ Étoile en de gewone Cotes de Jura. L’Étoile is een klein dorpje ten noodwesten van de hoogstad Lons-le-Saunier en het dorpje heeft zijn bestaan te danken aan de mooie wijnen die hier vandaan komen. In de wijngaarden liggen kleine fossiele zeesterretjes die de naam ‘pentacrines’ hebben. De pentacrines geven de de wijnen hun eigenaardige charme en smaak. Tot diep in de grond vind je deze pentacrines en de Jura-wijnen vinden zich hier tussen deze zeesterretjes heel thuis.
Dan blijft alleen nog de gewone Côtes de Jura over. In dit gebied zijn alle druivensoorten geoorloofd die de appellation voorschrijft.
De druivenrassen in de Jura
Jura is synoniem voor witte wijn. Denk je aan Jura dan denk je aan alle mooie witte wijnen die gemaakt zijn van de verleidelijke Chardonnay- of de kruidige Savagnindruif. Twee druivensoorten die de baas zijn in dit langgerekte gebied en ook twee druivensoorten die totaal verschillend zijn. Het verschil tussen elegantie en kracht.
De Chardonnay kennen we allemaal. Dit overbekende druivenras komt voor in de hele wereld en met name dé druif uit het westelijk gelegen Bourgogne, waar het zeer grote wijnen voortbrengt.
Hier in de Jura is het een ondergeschikt druivenras. Niet ondergeschikt in hoeveelheid maar wel ondergeschikt in naam. De Savagnin is de bekendste druif in de Jura. Een aparte druivensoort. De Savagnin brengt witte wijnen voor die zelfs gebaat zijn met karafferen. Schenk hem ook niet te koel, bij 14 tot 16 graden voelt de wijn zich thuis en geeft hij zijn gehele neus- en smaakpalet vrij. Na het karafferen een paar uurtjes laten rusten in de karaf dan is de wijn op zijn mooist. De Savagnindruif doet het goed met Compé-kaas en zelfs bij een gevogelte als kip of bij schaaldieren en riviervissen kan je de wijn goed schenken.
De rode druivensoorten zijn in de minderheid in het Jura-gebied. De druivensoorten die binnen de appellation vallen zijn de Trousseau, de Poulsard en de Pinot Noir. Men maakt hier wijnen die het moeten hebben van hun aroma’s van rode vruchten en de kleur loopt van rosé-achig tot robijn. Ideale wijnen die passen bij lichte vleessoorten. Ook als aperitief en sommige gegrilde vleessoorten doen het goed bij de rode Jura-wijnen.
De Trousseau heeft een intensieve rode kleur met een verfijning en smeuïgheid van geconfituurde vruchten en aardbei. Ook framboos en muskaat komt er in voor.
Van de Poulsard druif maakt men een lichte rode wijn die vaak met een rosé wordt verwisseld. De druif geeft een impresseie weer van aalbessen, bosaardbeien, kreupelhout met een rokerig en wild parfum van kreupelhout. De Poulsard serveert men tussen de 11 en 13 graden Celsius. Het lijkt koud voor een rode druivensoort, maar bij deze temperatuur geeft de druif zijn mooiste geheimen vrij.
Daarna komt Pinot Noir met een robijnrode kleur. De druivensoort geeft soepele tot krachtige tannines met vruchten als framboos en bosbes. Als de wijn ouder wordt krijg je geuren van truffel en gebrande koffie.
Chateau Chalon
De Vin Jaune uit het pittoreske plaatsje Chateau Chalon is een wijn van de koningen en de koning van de wijnen. Het plaatsje ligt op een uitloper van het Alpenmassief. Als je op een van de uitzichtpunten naar richting het zuidwesten kijkt dan zie je de magnifieke hellingen glanzen in de zon. In het dorpje zelf struikel je over de winkeltjes van de wijnboeren die hier hun waren proberen te verkopen. Overal staan wijntonnen buiten met de verkoopwaar in de vorm van flesjes van 62 cl. Dit zijn ook de enige wijnen ter wereld die gebotteld worden in dit flessenformaat. De fonkelende goudkleurige nectar, dat in de wereld ‘gele wijn’ heeft, heeft verrukkelijke aroma’s van noten en gedroogde vruchten, dit is verweven met amandelen en kruiden. Na het ruiken brengen deze sappen je in hogere sferen. Samen met Chateau Chalon maken ze ook in Arbois en L’ Étoile dit soort wijnen.
In tegenstelling tot de jonge Vin Jaune wijnen moet je de oudere wijnen op een temperatuur van 16 tot 17 graden schenken. Dit lijkt erg warm voor een witte wijn, maar bij deze temperaturen laat de wijn zich van zijn beste kant zien.
Macvin du Jura
Deze likeurwijn is ontstaan door een ontmoeting van druivenmost en van afgeriste marc. De Macvin du Jura bestaat al sinds de 14e eeuw en heeft een glanzende amberkleurige verschijning. Verder vind je gekonfijte en gekookte vruchten in de wijn in de vorm van peer en mirabel alsmede ook kruidige tonen. De wijn is uitstekend geschikt als aperitief en bezit een krachtige zachtheid.
De Macvin moet je er koel drinken, en wel rond de 7 graden Celsius. Bij de maaltijd moet je denken aan diverse hamsoorten of pittige kazen, maar ook ontbijtkoek, vanilleijs en meloen.
Vin de Paille en de Crémant du Jura
De Vin de Paille is een nectarflesje op zich. Flesjes van 37,5 centiliter hebben het concentraat van de beste trossen van de wijngaarden van de Jura. Na de oogst worden de druiven in de buitenlucht gedroogd. Vin de Paille dankt zijn naam aan het drogingsproces in oude tijden, vroeger werden de druiven namelijk gedroogd op matten van stro. Na het indrogen van de druiven en het persen krijgt de wijn een caramel-kleur en een fruitextract van sinaasappel, pruim, kweepeer en exotische vruchten. Vin de Paille moet je wel erg koel drinken, tussen de 5 en 8 graden Celsius voelt de wijn zich heel thuis. Bij gerechten als chocolade, schimmelkazen en gekonfijte nagerechten komt deze wijn zeer tot zijn recht.
De Crémant de Jura is echt een feestelijke wijn met een mooie mouse. De Crémant wordt gemaakt met de druivensoort Chardonnay en is in de smaken Brut of Demi-sec. In sommige gevallen gebruikt men ook wel de rode Poulsard in kleine hoeveelheden in de wijn. Het is een van de goedkopere tegenhangers van de beroemde Champagne en heeft neus- en smaakindrukken van bloemen en meidoorn.
—
Martin
Reageren? Mail naar me.