De Drieuit wijnbus voor startende wijngekken

IMG_4758Drieuit is een jonge onderneming van drie enthousiaste personen in de reiswereld. Drie ervaren ondernemers die het beste willen halen uit de mens, of het nu de wijn, een alleenstaande of fotografie is. Drieuit is de onderneming voor deze mensen.


Tenminste, dat beweren ze bij Drieuit, en ik mocht mee met de wijnbus naar Dieren. Via Twitter kwam ik in contact met Erna Koolschijn, een van de oprichters van Drieuit. Samen met haar zakenpartners Marcel van Heugten en Marcel van Berkel heeft ze Drieuit opgericht. Drieuit is een reisonderneming die korte dagtochten (en in de toekomst ook meerdaagse tochten) organiseert onder het motto van ‘beleven – leren – doen’.
IMG_4759Als een van de wijngekken was ik uitgenodigd om verslag te doen over een dagtocht met de wijnbus naar Dieren. Samen met mijn vrouw zaten wij op zaterdagmorgen al heel vroeg in de auto. De vertrekplaats is Den Haag en vanuit Zaanstad is dat toch een kleine 45 minuten rijden. De navigatie wees ons goed de weg en wij hadden de vertrekplaats van busonderneming Van Heugten Tours dan ook snel gevonden. Er stonden al een aantal genodigden te wachten toen wij aankwamen en wij waren ook ruim op tijd, je kon aan de gezichten zien dat de mensen er zin in hadden.

Jeroen van Mierlo
Jeroen van Mierlo

Jeroen van Mierlo
De vinoloog, Jeroen van Mierlo uit Breda had de leiding over het wijngerelateerde gedeelte op deze dagtocht en met een bus vol met enthousiastelingen togen wij richting Dieren waar de wijnboer al popelend op ons stond te wachten. Onderweg kregen wij van Jeroen ruime informatie over wijnen, de bereiding, de verschillende druivenrassen en wijnsoorten. Alles was wel op een laag niveau en zo opgezet dat ook iedereen het makkelijk kon begrijpen. Ook werd er zelfs een kleine en blinde proeverij gegeven waar de ‘glazen’ van een discutabel allooi waren en na een klein uurtje rijden stonden wij dorstig en vol informatie bij de poort van Domein Hof te Dieren. De wijnbus is een kleine cursus voor beginners en liefhebbers van wijn die er toch iets meer over willen weten. In de toekomst staan ook busreizen met wijn als thema, voor gevorderden op de planning, maar niet vandaag. Ik kreeg ook te horen dat er nader over het glasmateriaal wordt nagedacht. Natuurlijk had ik als wijngek wel wat toe te voegen wat Jeroen onderweg te melden had, maar ik vulde hem (volgens mij) goed aan.

IMG_4776De familie Cretier
Domein Hof te Dieren is een wijngaard beheert door Youp Cretier. Youp is een wijngaardenier die bijna even komisch en vrolijk is als zijn naamgenoot uit de Amsterdamse cabaretwereld. Youp runt het domein Hof te Dieren samen met zijn vrouw Riet. Door de drukte en al de dorstige wijnliefhebbers die uit de bus kwamen hadden ze ook nog de hulp ingeroepen van hun dochter Wendelien. Je kon zien dat ze het serveren van de wijn al eerder had gedaan.
Het weer zat ons helemaal mee. Heerlijk zonnig en de druivenranken stonden te knorren van geluk in het voorjaarszonnetje. Eerst stelde Youp zichzelf en zijn vrouw aan ons voor en daarna begon hij een aantal dingen uit te leggen over wijn proeven en wijn verbouwen in Nederland. Youp is een gewezen IT-man die via een opleiding aan de Landbouwschool in Wageningen begonnen met deze wijngaard in Dieren. Youp is de uitgelezen persoon voor deze presentatie. Vol humor en passie, die bij menige wijnboer ontbreekt, legde hij het wijnboerenvak uit aan de dorstige mensen en Youp had dat dan ook snel door. Youp en Riet Cretier stonden daarna gelijk aan de tafels om een heerlijke Johanniter uit te schenken. Het bleek een heerlijke lichtvoetige terraswijn te zijn die zeer smakelijk was in het zonnetje. Geen nood als je geen terras hebt, hij smaakt even heerlijk op het balkon.
IMG_4790De wijn was bij velen sneller verdwenen dan dat het ingeschonken werd en de tijd was aangebroken om te gaan boogschieten. Zelf ben ik geen liefhebber van boogschieten, maar ook ik vond het een heerlijke afwisseling.

Uitgebreide boerenlunch
Na een dik uurtje boogschieten was het tijd geworden voor de lunch. Het was een rijkelijke boerenlunch geworden met heerlijke (eigengemaakte?) paté waar ik mijn vingers bij aflikte.
Youp stond al te popelen om ons mee te nemen in zijn goed onderhouden en biologische wijngaard. Hij wilde zijn lust en zijn leven laten zien en de diverse technieken van snoeien aan ons uit te leggen. Ook kwamen de verschillende druivenrassen aan bod die aangeplant stonden. Bij sommige van die druivenrassen kregen wij identieke wijnen te proeven. Hier proefde ik de Willem II, een heerlijke frisse blend met subtiele kruidigheid en een overheerlijke Merzling, een kruidige Nederlandse Gewürztraminer-variant. Youp legde alles heel goed uit en de mensen hingen aan zijn lippen. Hij vertelde ook nog een mooi verhaal over de ‘clos’ (ommuurde wijngaard), waar de druiven aangeplant stonden, maar ook dat hij met verschillende soorten druivenrassen experimenteerde.
IMG_4777Langzamerhand begonnen we weer aan de terugweg over de 2 hectare grote wijnboerderij en Youp vertelde ook nog een verhaal over zijn vader, naar wie hij een druivenrij had vernoemd.
Verschillende mensen hadden bij terugkomst nog niet genoeg gezien en we mochten met Youp mee zijn ‘kelder’ in. Het bleek een gekoeld gedeelte te zijn van wijnboerderij waar de wijn lag te rijpen.
Veel werd er nog verteld over diverse likeuren en Trop (omgekeerd voor port) die Youp naast de wijn, nog ook maakt.

IMG_4804Aan alles komt een eind
Na afscheid te hebben genomen, gingen we weer met de wijnbus naar huis. Onderweg kregen wij van Jeroen nog een multiplechoicetest waar je twee wijnen van Domein Hof te Dieren kon winnen. Jammer genoeg mocht ik niet meedoen en na een verlate rit en een afscheid van al de deelnemers, gingen mijn vrouw en ik weer richting Zaanstad, waar wij rond een 19.30 uur aankwamen. Moe, maar voldaan ploften wij op de bank neer en lieten alle informatie en wijnen bezinken.

Heb je interesse? De wijnbus is niet de enige busreis die Drieuit organiseert. Ook staan er een datingbus, een winkelbus en een fotobus op de agenda. Meer info vind je op http://www.drieuit.net/index.html en de site van de mooie biologische wijngaard van Youp en Riet Cretier vind je op http://domeinhoftedieren.nl/index.htm

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin