Uit de vele persuitlatingen over de Nederlandse wijnbouw en in het bijzonder het fantastische wijnjaar 2016 kan je wel opmaken dat de wijnbouw “in the picture” staat.
De wijnbouw breidt zich uit en de kwaliteit schiet omhoog. De Nederlandse wijnbouw is op dit moment nog kleinschalig, maar ik denk dat het steeds serieuzere vormen zal aannemen.
Dit kan je bijvoorbeeld zien bij onder Zuiderburen!
Nadat het oogstjaar 2014 al een sterke stijging kende ten opzichte van de in 2013 geoogste hoeveelheid, bleef de Belgische wijnproductie ook in 2015 stijgen. Vorig jaar bedroeg de productie 1.025.499 liter, een stijging met 322.686 liter (46 %) ten opzichte van 2014. (702.813 liter).
De algemene productiestijging in 2015 is een gevolg van goede weersomstandigheden in combinatie met een stijgend wijnbouwareaal in België. De Belgische wijnproductie bestaat voor bijna de helft (46 %) uit schuimwijn: 474.829 liter in 2015, een stijging van 25 % (380.363 liter in 2014).
Het koele Belgische klimaat leent zich uitermate voor de productie van schuimwijn. “Het klimaat in België verschilt namelijk niet zo veel van de Franse champagnestreek. In de wijnbouwopleidingen wordt ook veel aandacht besteed aan het maken van schuimwijnen en de marktsituatie voor Belgische schuimwijnen is zeer gunstig,” verklaart professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt.
De Belgische wijnbouw wordt steeds groter. De laatste tien jaar is de Belgische wijnproductie vervijfvoudigd en de totale oppervlakte verdrievoudigd. In 2006 bedroeg de totale productie 220.556 liter, tien jaar later meer dan 1 miljoen liter!
De productie bedroeg in 2014 702.813 liter op een totale oppervlakte van 192 ha 36 a.
De witte wijnen maken 32 % van de totale productie uit, namelijk 224.529 liter tegenover 69.487 liter rode wijn (10 %). De roséwijnen vertegenwoordigen slechts een klein gedeelte van de productie met 27.988 liter in totaal (4 %). De schuimwijnen vertegenwoordigen 54 % van de totale productie, namelijk 380.363 liter.
184.376 liter (26,50 % van de totale productie) werd erkend als BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) of BGA (Beschermde Geografische Aanduiding), als volgt uitgesplitst: 650 liter “Vin de Pays des Jardins de Wallonie” (BGA), 56.138 liter “Côtes de Sambre et Meuse” (BOB), 25.651 liter “Vlaamse Landwijn” (BGA), 21.445 liter “Hagelandse wijn” (BOB), 70.150 liter “Haspengouwse wijn” (BOB) en 10.342 liter “Heuvellandse wijn” (BOB). 69 % van de wijnen met BOB of BGA werd in Vlaanderen geproduceerd (127.588 liter) en 31 % in Wallonië (56.788 liter).
Uit de statistieken blijkt dat in 2015 de initiële productie 1.025.499 liter bedroeg op een totale oppervlakte van 221 ha 28 a.
Aantal wijnbouwers
In het oogstjaar 2014 waren er 96 wijnbouwers in België. Uiteindelijk hebben hiervan 21 wijnbouwers (14 in Vlaanderen en 7 in Wallonië) een erkenning voor BOB of BGA gekregen.
In 2015 zijn er weer meer wijnbouwers gekomen en is hun aantal uitgekomen op: 103 wijnbouwers. Ten opzichte van 2014 stopten 2 wijnbouwers hun activiteiten en werden er 9 nieuwe geregistreerd (waarvan 4 in West-Vlaanderen).
Hier nog een mooie impressie van de Belgische wijnbouw….
Ik denk dat het in Nederland niet anders is. Het fantastische oogstjaar 2016 zal mogelijk andere boeren overhalen om ook in de wijnbouw te stappen en dat zal hen geen windeieren leggen…
Proef smakelijkkk…
Chris