De mooiste momenten van 2014 van Martin Kuhlman

wijngekken martin kuhlman geconcentreerd aan het werk op de proeverij van torresHet mooist wat er in 2014 over mij heen is gekomen? Heel veel mooie dingen, ontroerende wijnen, grappige verhalen en heel veel mooie proeverijen.

Vanaf het begin van 2014 te beginnen. Januari begon kabbelend met een uitermate zalige wijn/spijs ervaring op Wineprofessional. In februari begon heel wijnminnend Nederland wakker te worden na de turbulente decemberdagen en ze ontwaakten uit de winterslaap van januari. Januari is een maand om wakker te worden en dat deden wij ook.

 

Februari: Nederlandse winterwijn

In februari werd ik wakker geschuld door een heerlijk juweeltje van Nederlandse bodem, een wijn gemaakt van de druivenrassen regent en cabernet cortis. Beiden zijn kruisingen. De regent is een kruising tussen Diana (wat een kruising is van Silvaner en Müller-Thurgau) en de Chambourcin  en de cabernet cortis, wat een kruising is van de cabernet sauvignon en solaris. Houtgerijpt op barriques van Franse oorsprong, het jaar begint goed met een gouden medaille voor een Nederlandse wijn.

 

‘t Oerlegoed 2009, Regent / Cabernet, Achterhoek, Nederland

t Oerlegoed, Regent Cabernet 2009, rood, wijngoed montferland
Een wijn op de proeftafel uit de Achterhoek van bekende Nederlandse druivenrassen.

Lees verder op https://www.wijngekken.nl/2014/02/11/t-oerlegoed-2009-regent-cabernet-achterhoek-nederland/

 

Maart: een ontmoeting met een heel charmante wijnboerin

In maart sprong ik in het diepe met een heerlijke conversatie met Hélène Fenouillet, een van de Bordeaux Amazones. Vijf heerlijke vrouwen die de handen ineen hebben geslagen om de economie te blussen en er toch een stuivertje aan over te houden. Gewone AC of AOP Bordeaux die boven die status uitstijgen.

Bordeauxwijnen in de hogere categorie hebben weinig problemen om hun wijnen te verkopen. Wijnen die in de gewone AOC Bordeaux vallen (of tegenwoordig AOP) moeten voor hun geld knokken, je moet heel hard werken, in de wijngaard maar ook moet je het land in en in dit geval naar het buitenland. Hélène is wijnboerin op Domaine de Montalon in het dorp Saint André de Cubzac in de regio Cubzaguais in de Bordeaux. De onderkant van de Bordeauxmarkt maar ook de onderkant van de geldmarkt in de Bordeaux.

 

Bordeaux Amazones, vijf vrouwen met een eigen mening over wijn

claudine rozier, ch des arras

Vijf sexy vrouwen met hun eigen verhaal. Lees het verder op https://www.wijngekken.nl/2014/03/25/bordeaux-amazones-vijf-vrouwen-met-een-eigen-mening-wijn-1/

 

April: rijpheid en het begin van het het groeiseizoen

Fotosynthese is het rijpen van de druiven. De optimale rijpheid behalen om de consument te behagen. Je krijgt door fotosynthese enorme rijpheid, structuur en daarmee ook finesse.

 

Fotosynthese met nanobuisjes geeft noordelijke wijngebieden hoop

nanobuisjes in de wijnindustrie geven rijpere druiven
Lees er meer over op https://www.wijngekken.nl/2014/04/08/fotosynthese-met-nanobuisjes-geeft-noordelijke-wijngebieden-hoop/

 

Juli: de grote bag in box test

Eigenlijk is deze test achter de schermen al in april begonnen. Aanschrijven van producenten, importeurs en winkeliers. Daarna talloze proefnotities maken en weer overnieuw proeven. Overweldigend was het succes die aanvang nam in juli en bijna de hele maand duurde. Een supertest die ongeveer 36 pakken wijn opleverde. Wijnen die je in de zomer moet drinken, koel, feest, verjaardag zijn allemaal trefwoorden voor deze pakken wijn. Dus pak ze.

Bag in box wijn test 2014 – de conclusie

bag in box test 2014 - 170px

Wijnen heb je in alle soorten en maten en iedereen vindt wel iets anders lekker. Lees het verder op https://www.wijngekken.nl/2014/06/21/bag-box-en-andere-wijnverpakkingen/

 

September: 1000 wijnen op één middag

Chester Osborne met wijngek Martin bij Delta wines

1000 Wijnen is overdreven, die heb ik niet geproefd. Wel waren er 1000 wijnen om te proeven dus moet je een selectie maken. Gelukkig is mijn wijnkennis up-to-date en de keuze was niet moeilijk en toch heb ik het gevoel dat ik er een paar ben vergeten.

Lees het verder op https://www.wijngekken.nl/2014/09/26/1000-wijnen-op-n-middag-bij-delta-wines/

 

 

December: de mooiste witte wijn van het jaar

Veruit de mooiste witte wijn. Alles wat een biologische wijnboer wil wordt toegepast in deze wijn. Schilweking, biologische wijnbouw, paard en trekkar, spontane vergisting, houtlagering op lie en in barriques en nog veel meer. Dat alles in combinatie met de ordinaire chardonnaydruif (de druif die veel gedaantes kent) krijg je een mooie combinatie. Zo mooi, dat ik het vergeleek het een witte topbourgogne waar je goudgeld voor neerlegt. Uiteraard bekroond met een medaille en in dit geval een zilveren medaille.

zilveren medaille van wijngekken.nl

Lees meer op https://www.wijngekken.nl/2014/12/12/hareter-2012-chardonnay-ohne-oostenrijk/

 

 

December: vrolijkheid

Vrolijkheid troef bij Hubrecht Duijker. Hubrecht, de schrijver waar ik in mijn jeugd al de boeken van verslond. Aanstekelijk geschreven met een gedreven passie en uitermate goede kennis.

 

In Vino Vrolijkheid van Hubrecht Duijker

in vino vrolijkheid, hubrecht duijker
Een dun maar leuk boekje met heerlijke anekdotes. Lees het op https://www.wijngekken.nl/2014/12/23/vino-vrolijkheid-van-hubrecht-duijker/

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!