De klimaatverandering in de wijnbouw

Enorme gedeelten van wijngaarden en wijndistricten zullen naar verwachting gaan verdwijnen uit Australië. Dit als gevolg van de klimaatverandering.Wijnbouwers kunnen misschien wel beter andere stukken grond in koelere klimaten gaan zoeken.

Volgens de uitkomst van een internationale studie, die gepubliceerd is in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science wordt beweerd dat er een stijging aankomt van 74 procent dat wijngaarden onbruikbaar worden voor druiventeelt als gevolg van opwarming van de aarde.

Dit cijfer is onder voorbehoud, zeggen de onderzoekers. Want wijndistricten als Hunter Valley en de in West Australie gelegen Margret River zullen hun landbouwpraktijken en wijnbouwmentaliteit aan moeten passen om veranderingen van het klimaat het hoofd te bieden.

Grote delen van Frankrijk en Italië zullen ook hun ideeën moeten aanpassen omtrent de wijnbouw.

Twee belangrijke conclusies uit het rapport zijn:

De mondiale veranderingen in geschiktheid voor de wijnproductie als gevolg van de klimaatverandering kan leiden tot aanzienlijke economische gevolgen

Herverdeling zal moeten plaatsvinden in de wijnproductie, dit gezien de grote diversiteit binnen de continenten. Het verplaatsen van traditionele wijnbouwgebieden naar gebieden van nieuwe geschiktheid is een pré.

In de studie is rekening gehouden met 17 mondiale klimaatmodellen op basis van temperatuur en vochtigheid over de aankomende vier decennia. Druiven zijn gevoelig voor kleine veranderingen in luchttemperatuur, waterpeil en de samenstelling van de bodem. Wijnboeren zullen alles op alles moeten zetten om deze veranderingen bij te houden en nauwe samenwerking met onderzoekers is een vereiste. In sommige gevallen zullen de wijnboeren hun ideeën over wijn maken en de keuze van druivenrassen geheel bij te stellen of om te gooien.

Uit een eerder onderzoek door CSIRO’s onderzoeker Leanne Webb, bleek dat de helft van het potentiële wijngaardgebieden van Australië ongeschikt zou zijn in 2050. In de afgelopen jaren kwam ook naar voren dat druiven al eerder rijp waren en deze trend zal zich de aankomende tijd nog wel zal doorzetten.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin